Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Teške borbe diljem bojišta
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Teške borbe diljem bojišta

Traju gotovo 600 dana

Rat u Ukrajini traje gotovo 600 dana. Teške borbe vode se diljem bojišta. Ukrajinska vojska objavila je kako je odbila ruski napad u Zaporiškoj oblasti, dok Rusi tvrde da su odbili pet ukrajinskih napada na istočnom bojištu. Istodobno, Ukrajinci su optužili Rusiju za slanje njezina oružja Hamasu, dok visoki ruski dužnosnici za to optužuju Ukrajinu.

Na objavljenim snimkama se vidi kako 3. jurišna brigada ukrajinske vojske vodi teške bitke nedaleko od Bahmuta. Ukrajinci mjesecima uporno izvode silovite napade, ali dosad su Ruse uspjeli istjerati samo iz Kliščiivke i Andriivke, dvaju sela koja više ne postoje, piše HRT.

Ništa drukčije nije ni na južnom bojištu, u Zaporiškoj oblasti, gdje je ukrajinska protuofenziva prešla u težak pozicijski rat, a nakon što uskoro počnu kiše i zemlja se pretvori u blatnu kaljužu, kretanje obiju vojski bit će dodatno otežano.

- Ukrajina je zahvalna svima koji su je podržavali u obrani od terorizma, posebice onima koji pomažu u protuzračnoj obrani. To je posebno važno sada pred zimu, koju će nam Rusija pokušati učiniti bolnom, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Očekuje se rekordan broj ruskih napada dronovima

Ukrajinci ove zime očekuju rekordan broj ruskih napada bespilotnim letjelicama, posebice na energetska postrojenja. Njihova obavještajna služba u ministarstvu obrane tvrdi da je Rusija opskrbila Hamas zarobljenim ukrajinskim oružjem kako bi diskreditirala Ukrajinu i na taj način zaustavila vojnu pomoć iz zapadnih zemalja. 

- Da se oružje isporučeno Ukrajini u golemim količinama širi svijetom preko krijumčara i drugih beskrupuloznih trgovaca, odavno je poznato. Više smo puta na to upozoravali u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ne postoji sustav za vraćanje ukrajinske djece

Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost jer ne postoji sustav za vraćanje ukrajinske djece koja su odvedena u Rusiju. Dosad je u Ukrajinu vraćeno 400 djece, a Ukrajinci tvrde da ih je 20 tisuća premješteno u Rusiju. Moskva poručuje da su odvedena samo djeca iz sirotišta, i to zbog sigurnosti.

- Imperativ je da međunarodna zajednica uzme u obzir ove izvještaje i preporuke te odlučno djeluje kako bi zaustavila kršenje ljudskih prava i zaštitila one koji su uhvaćeni u unakrsnoj vatri sukoba, rekla je zamjenica visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava Nada Al-Nashif.

UN navodi da je u prvih šest mjeseci ove godine u Ukrajini ubijeno više od 1000 civila, a više od 3500 ih je ranjeno. 

Vaša reakcija na temu