Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Uništen moćni ruski nadzvučni bombarder
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Uništen moćni ruski nadzvučni bombarder

Na teritoriju duboko u Rusiji

Moćni ruski bombarder dugog dometa uništen je u napadu ukrajinske bespilotne letjelice, prema više izvora. Slike objavljene na društvenim mrežama koje je analizirao BBC Verify pokazuju kako Tupoljev Tu-22 gori u zračnoj bazi Soltsy-2, južno od St Petersburga, prenosi Index.

Moskva je rekla da je dron pogođen, ali da je uspio oštetiti avion. Ukrajina nije komentirala ovaj događaj.

Rusi priznali napad, ali kažu da nije velika šteta

Tu-22 može putovati dvostruko brže od brzine zvuka i Rusija ga intenzivno koristi za napade na gradove u Ukrajini. Rusko ministarstvo obrane je u priopćenju objavilo da se napad bespilotne letjelice dogodio oko 10 sati po moskovskom vremenu.

Navedena je lokacija kao 'vojni aerodrom u Novgorodskoj oblasti', upravo gdje se nalazi Soltsy-2.

'Bespilotnu letjelicu detektirala je promatračka postaja zračne luke te je pogođena vatrom iz malog oružja', priopćilo je ministarstvo. 'Jedan zrakoplov je oštećen, nema žrtava u ovom terorističkom činu.'

U priopćenju se također navodi da je brzo ugašen požar koji je izbio na parkiralištu aerodroma.

Međutim, slike objavljene na Telegramu pokazale su veliku vatru koja je zahvatila mlažnjak s karakterističnim prednjim dijelom. BBC Verify analizirao je slike i vjeruje da su vjerodostojne.

Uništenje jednog aviona neće puno utjecati na rat. Međutim, ova operacija naglašava sve veću sposobnost Kijeva da gađa ciljeve duboko unutar ruskog teritorija.

Kijev je posljednjih mjeseci lansirao desetke bespilotnih letjelica za napad na Moskvu. Soltsy-2 je oko 650 km od ukrajinske granice.

Tu-22 je nadzvučni bombarder iz doba hladnog rata, s okretnim krilima, kodnog naziva 'Backfire', koji se intenzivno koristio u napadima na ukrajinske gradove.

Suvremene inačice poput Tu-22M3 mogu doseći brzinu od 2 Macha (2300 km/h ili 1430 mp/h) i mogu nositi do 24.000 kg oružja, uključujući 'glupe bombe' i projektile za samonavođenje. Korišteni su u sukobima u Siriji, Čečeniji i Gruziji te nedavno u Ukrajini.

Ukrajinci gađaju teritorij duboko u Rusiji

Prema tužiteljima u Kijevu, 30 ljudi je poginulo kada je raketa koju je lansirao Tu-22 pogodila stambeni blok u Dnjepru u siječnju. Rekli su da je ruski 52. gardijski bombarderski zrakoplovni puk izveo napad. Pukovnija je bazirana u bazi Soltsy-2.

BBC Verify potvrdio je lokaciju napada ukrajinske bespilotne letjelice na Soltsy-2 uspoređujući vizualne tragove - poput izgleda zrakoplova i uvala - s povijesnim satelitskim snimkama zračne baze.

Vremenski uvjeti u to vrijeme - mokro i oblačno - također su odgovarali vremenu na slikama, kao i drugim fotografijama svjedoka incidenta. Ostaci letjelice vidljivi na snimci odgovaraju onima Tu-22M3. Ranije satelitske snimke koje je analizirao BBC Verify pokazuju da su zrakoplovi ovog tipa bili stacionirani u bazi.

Vaša reakcija na temu