Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Vodi se jedna od važnijih bitki do sada
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Vodi se jedna od važnijih bitki do sada

Rusi se probijaju do 'ceste života'

U blizini avdijivskog utvrđenog područja u okolici Donjecka ruske jedinice već nekoliko dana vrše napad na ukrajinska uporišta. Nakon određenog napredovanja ruskih oružanih snaga ukrajinske snage su se pregrupirale i sada pokušavaju spriječiti ofenzivu.

Ruske snage su uz velike gubitke uspjele u potpunosti zauzeti jednu od uporišnih točaka na jednoj od rijetkih uzvisina na tom području. To bi ruskim snagama trebalo omogućiti kontrolu prilaza sjevernom dijelu Avdijivke, piše Index.

Situacija na terenu

Glavni stožer ukrajinskih snaga je u svom jutarnjem izvješću 12. listopada naveo da su deseci ruskih napada odbijeni i u području Avdejevke. Ukrajinski vojni analitičari pišu da se ruske snage približavaju s juga istočnoj periferiji mjesta Sjevernog, u okolici Avdijivke.

Na dostupnim vojnim kartama primjetan je porast ruskih aktivnosti u blizini Avdijivke. Prema ruskim Telegram kanalima, ruske se snage pokušavaju probiti do mjesta Lastočkin, preko kojeg ide 'cesta života' OS Ukrajine od Avdijivke prema Orlovki preko koje dolazi naoružanje i logistika.

Ruski vojni analitičari tvrde da se dio snaga koje napreduju iz Krasnohorivke sada bore za mjesto Stepnoje i pokušavaju zaobići mjesto Berdiči. Ukrajinski mediji opovrgavaju tu vijest. Istodobno, analitičari spominju kako ukrajinske oružane snage u borbu uvode rezerve kako bi zaustavile napredovanje ruskih trupa.

Izjave ukrajinskih dužnosnika

Da je situacija napeta u okolici Avdejevke, potvrđuju i izjave visokih ukrajinskih dužnosnika. Šef civilne vojne uprave Avdijivke Vitalij Barabaš je objašnjavao napetu situaciju u kojoj se grad nalazi.

'Velika su razaranja, uglavnom se pokušavaju pogoditi višekatnice u gradu. Situacija je vrlo napeta. Neprijatelj već treći dan ne prestaje napadati položaje po gradu. Pucaju i na položaje i na grad sa svime što imaju.' Prema njegovim riječima, u gradu se nalazi oko 1600 ljudi.

Situaciju na području Avdijivke komentirao je i predsjednik Zelenski.

'Avdijivka. Držimo svoje pozicije. Ukrajinska hrabrost i jedinstvo su ti koji određuju kako će rat završiti. Svi to moraju zapamtiti', napisao je predsjednik.

Šef Ureda predsjednika Andrej Jermak smatra da je svrha ruske ofenzive na Avdijivku prisiliti Ukrajinu da prebaci snage iz drugih smjerova.

'Rat je vrlo dinamičan. Neprijatelj gomila rezerve kako bi prešao u ofenzivu na nekim područjima te tako povukao dodatne snage naše vojske. U drugim smjerovima obrambene snage nastavljaju napredovati.'

Zaporiški front

Na ostalim frontovima situacija nije tako dinamična. Glavni stožer OS Ukrajine izvještava o napadima ruskih snaga u područjima Makejevke i Torskoja (pravac Liman-Kupjansk). Ukrajinski Telegram kanali pišu kako iz smjera Svatova Rusi napadaju iz pravca Limana Prvog.

Što se tiče smjera glavnog pravca napada OS Ukrajine – Zaporiškog fronta, veliki članak o tamošnjoj situaciji objavila je francuska agencija France Presse. Novinari su razgovarali s ukrajinskim vojnicima iz 65. brigade, koji su rekli da Ukrajina ne kontrolira u potpunosti selo Rabotino, a da su izjave o njegovom oslobađanju svojevrsni PR.

Prema izjavama tih vojnika, samo naselje nema stratešku vrijednost.

'Mogli smo ga zaobići. Volimo najave velike pobjede, ali u stvarnosti je sve drugačije', rekao je jedan od boraca ukrajinskih snaga.

Također, spominje se da ukrajinske snage 'napreduju polako i uz velike gubitke'. Vojska napreduje u zoru u malim grupama kroz šumske pojaseve.

'Ako se pomaknete tijekom dana, to je 100% smrt', rekao je jedan od vojnika. Između ruskih napada ima 'tri do pet minuta' i nema 'bliskih borbi'. Nadmoć ruske vojske u topničkim granatama i bespilotnim letjelicama je otprilike 5 na 1.

Teška zima

Kako se zima približava, ovih dana se opet otvorilo pitanje energetskog sektora. Ukrajinske vlasti očekuju početak raketnih napada na energetski sektor.

Čelnik najveće ukrajinske energetske kompanije DTEK-a Maksim Timčenko najavio je kako će ova zima u Ukrajini biti teža nego prošla. Prema njegovim riječima, protuzračna obrana možda neće biti dovoljna da sve odbije.

'Ova će zima biti vjerojatno teža nego prošla. Ne samo mi nego i naši neprijatelji se pripremaju. Mislim da će napadi biti intenzivniji. Osim toga, zbog prijašnjih granatiranja imamo manje rezerve', rekao je na konferenciji za novinare.

Šef Glavne obavještajne uprave Kiril Budanov također je rekao da bi Rusija mogla Ukrajini stvoriti 'stvarne probleme' ove zime.

'Nažalost, ponovno smo suočeni s borbom za struju. Imaju dovoljno snaga i sredstava, jer su nedavno izveli ograničene raketne napade. Neprijatelj je obnovio neke rezerve. Ta rezerva nije značajna, ali je dovoljno da stvori stvarne probleme, ne samo na naš elektro-energetski sektor već i sektor nafte i plina te industrijska poduzeća i vojna postrojenja', rekao je Budanov.

Nakon njega javio se i ministar energetike German Galuščenko, koji je najavio mogućnost nestanka struje u Ukrajini tijekom zime.

'"Naravno, ako dođe do masovnih udara koji stvarno prouzrokuju značajne štete u energetskom sektoru, mogući su i nestanci struje. No pripremamo sve da oni budu kratkotrajniji.'

Uz to je pozvao Ukrajince da se opskrbe generatorima.

Važnost Avdijivke

Ono što će biti u fokusu idućih mjeseci u Ukrajini jest bitka za Avdijivku i borba za održavanje energetskog sektora. Iako to sada možda nije dovoljno naglašeno, bitka za Avdijivku je prilično važna.

Pokušajem da zauzmu Avdijivku ruska strana bi tako odmaknula ukrajinske snage od Donjecka, koji je cijelo vrijeme u ratu na udaru ukrajinskih snaga.

Iz Avdijivke je moguće pogoditi bilo koji cilj u Donjecku, stoga je izuzetno bitno tko kontrolira Avdijivku. S druge strane, Avdijivka je ukrajinska utvrda još od 2014. godine i to je jedna od ključnih točaka ukrajinske obrane u Donbasu. Ona je bitna i zbog kontrole autoputa koji povezuje Donjeck s Gorlovkom, drugim velikim gradom u Donjeckoj oblasti.

Iako po svojoj važnosti daleko premašuje grad Bahmut, velika je mogućnost da će se ponoviti slična bitka za ovaj grad, s time da Avdijivka ima znatno veći značaj od Bahmuta.

Ukrajina će svakako gledati zaustaviti taj pokušaj, jer bi zauzimanjem Avdijivke bila djelomično probijena utvrđena linija ukrajinskih snaga koja se sastoji od kilometara i kilometara armiranog betona, a koja je građena još od 2014. godine.

Time bi se značajno ruskoj strani povećale šanse da krenu u potpuno zauzimanje Donbasa, jedan od jasno artikuliranih ciljeva ruskog političkog i vojnog vrha negdje još s početka invazije. To je nešto što ukrajinska strana svakako želi izbjeći. Bilo kako bilo, izvjesno je da kreće nova bitka u Donbasu, piše Index.

Vaša reakcija na temu