Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Vodi se nevidljiva bitka koja bi mogla odlučiti rat
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Vodi se nevidljiva bitka koja bi mogla odlučiti rat

'Jednom kada budemo kontrolirali nebo, Rusija će posrnuti'

Bespilotne letjelice počele su neobjašnjivo padati na ukrajinske prve crte. Mjesecima su dronovi njemačke tehnološke kompanije Quantum Systems besprijekorno služili ukrajinskoj vojsci. Letjeli su zrakom kako bi u ratu protiv Rusije uočili neprijateljske tenkove i postrojbe. Zatim su krajem prošle godine dronovi naglo počeli padati s neba dok bi se vraćali iz misija, piše The New York Times, a prenosi Index.

'To je bio misterij', rekao je izvršni direktor Quantuma Sven Kruck, koji je primio oštro pismo kojim je ukrajinsko ministarstvo obrane zahtijevalo popravak.

Quantumovi inženjeri ubrzo su otkrili problem. Rusi su ometali bežične signale koji su povezivali dronove s navigacijskim satelitima, zbog čega bi dronovi izgubili smjer i padali na zemlju. Kako bi se prilagodio, Quantum je razvio softver koji pokreće umjetna inteligencija tako da djeluje kao neka vrsta sekundarnog pilota i dodao ručnu opciju kako bi se dronovi mogli spustiti pomoću Xbox kontrolera. Kompanija je također izgradila servisni centar za praćenje ruskih elektroničkih napada.

'Sve što smo mogli učiniti je prikupiti informacije od operatera, pokušati doznati u čemu je problem, testirati i pokušati ponovo', rekao je Kruck.

U Ukrajini bjesni bitka u nevidljivom carstvu elektromagnetskih valova, s radijskim signalima koji se koriste za nadjačavanje komunikacijskih veza s bespilotnim letjelicama i vojnicima, lociranje ciljeva i zavaravanje navođenog oružja. Poznata kao elektroničko ratovanje, ova taktika se pretvorila u igru mačke i miša između Rusije i Ukrajine, potiho uzimajući zamah u 21-mjesečnom sukobu i prisiljavajući inženjere da se prilagode.

Elektroničko ratovanje

'Elektroničko ratovanje utjecalo je na borbe u Ukrajini jednako kao i vrijeme i teren', rekao je Bryan Clark, suradnik Instituta Hudson, trusta mozgova iz Washingtona, dodajući da svaka operacija u sukobu sada mora uzeti u obzir poteze neprijatelja u elektromagnetskom spektru.

Elektroničko ratovanje se u ratovima pojavljuje već više od 100 godina. Tijekom Drugog svjetskog rata Britanci su oponašali njemačke radiosignale kako bi zavarali sustave za ciljanje koje su koristili bombarderi. Tijekom Hladnog rata Sovjetski Savez je uložio velika sredstva u elektroničko oružje kako bi dobio asimetričnu prednost protiv projektila i zrakoplova iz Sjedinjenih Američkih Država.

Posljednjih je desetljeća korištenje elektroničkog napada i obrane bilo jednostranije. U ratu u Iraku 2000-ih, Sjedinjene Američke Države koristile su naprave nazvane ometači kako bi stvorile toliko radijske buke da improvizirane eksplozivne naprave nisu mogle komunicirati sa svojim daljinskim detonatorima. U novije vrijeme, Izrael je GPS signale u svom zračnom prostoru pomiješao sa sustavima elektroničkog ratovanja kako bi zbunio potencijalne napade dronovima ili projektilima.

Rat u Ukrajini je posljednji sukob između dviju velikih i relativno naprednih vojski koje su koristile mogućnosti elektroničkog ratovanja i tehnike razvile u stvarnom vremenu. Nakon što su dugo bile korištene samo u djelokrugu obučenih stručnjaka, tehnologije su se proširile na pješačke postrojbe na prvoj liniji. Ukrajinski piloti bespilotnih letjelica rekli su da neprestano usavršavaju svoje metode kako bi parirali nevidljivim napadima.

Posrednički laboratorij

Taktika je postala toliko važna da je elektroničko ratovanje dobilo poseban odlomak u nedavnom eseju generala Valerija Zalužnog, ukrajinskog vrhovnog vojnog zapovjednika: 'Raširena uporaba informacijske tehnologije u vojnom djelokrugu bila bi ključna za razbijanje zastoja u sukobu s Rusijom.'

Tehnike su rat pretvorile u posrednički laboratorij koji su Sjedinjene Američke Države, Europa i Kina pomno pratile za ono što bi moglo utjecati na budući sukob, ističu stručnjaci.

General Charles Q. Brown, načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, pokrenuo je temu elektroničkog ratovanja ove godine u primjedbama pripremljenim za saslušanje u Kongresu. Zemlje NATO-a proširile su programe za kupnju i razvoj elektroničkog oružja, rekao je Thomas Withington, stručnjak za elektroničko ratovanje pri Institutu Royal United Services, britanskom sigurnosnom trustu mozgova.

'Rat u Ukrajini bio je droga za poboljšanje performansi za NATO-ovo elektromagnetsko razmišljanje', rekao je Withington.

Dok su se ruski tenkovi kretali prema Kijevu u veljači 2022. godine, ruska vojska isprva je očuvala svoju reputaciju jednog od globalnih lidera u elektroničkom ratovanju. Koristila je moćne ometače i rakete mamce kako bi zagušila ukrajinsku protuzračnu obranu, natjeravši Ukrajinu da se oslanja samo na zrakoplove u borbi protiv ruskih zrakoplova.

Kakvo je to elektroničko oružje?

Elektroničko oružje na prvi pogled ne djeluje opasno. To su obično satelitske antene ili antene koje se mogu montirati na kamione, ili postaviti na polja ili na zgrade. Ali onda emitiraju elektromagnetske valove kako bi pratile, prevarile i blokirale senzore i komunikacijske veze koji usmjeravaju precizno oružje i omogućuju radiokomunikaciju. Gotovo svaka komunikacijska tehnologija oslanja se na elektromagnetske signale, bilo da se radi o vojnicima s radijima, dronovima koji se povezuju s pilotima ili projektilima povezanima sa satelitima.

Osnovni, ali učinkovit alat je ometač, koji komunikaciju ometa odašiljanjem snažnih signala na istim frekvencijama koje koriste walkie-talkieji ili bespilotne letjelice kako bi izazvali toliko smetnji da emitiranje signala postane nemoguće. Ometanje je slično puštanju heavy metala usred predavanja na fakultetu.

Drugo ključno oružje šalje signal koji se pretvara da je nešto što nije, poput satelitske veze. Nazvan spoofing, lažni signal može uvjeriti bespilotnu letjelicu ili projektil da je kilometrima izvan kursa tako što mu daje lažne koordinate. U drugim slučajevima, lažnjaci oponašaju signale koje emitiraju projektili ili zrakoplovi kako bi prevarili sustave protuzračne obrane da prepoznaju napade koji se zapravo ne događaju.

Drugi alati osluškuju snopove zračenja i nastoje locirati njihovo porijeklo. Ovi se uređaji često koriste za pronalaženje i napad na pilote dronova.

Nakon početnih uspjeha s korištenjem ovih alata, ruska vojska je posrnula, rekli su analitičari. Ali kako je rat odmicao, Rusija je uvela inovacije izrađujući manja, mobilna elektronička oružja, poput pušaka protiv bespilotnih letjelica i sićušnih ometača koji stvaraju mjehur radiovalova oko rovova.

'Rusi su bili spretniji u odgovoru nego što bismo očekivali u odnosu na njihov način borbe na tlu. To bi trebalo biti zabrinjavajuće za NATO', rekao je James A. Lewis, bivši američki dužnosnik koji za Centar za strateške i međunarodne studije u Washingtonu piše o tehnologiji i sigurnosti.

Kako bi se borila protiv ruskog stoljetnog znanja i iskustva u elektroničkom napadu i obrani, Ukrajina se okrenula početnom pristupu povezanom sa Silicijskom dolinom. Ideja je pomoći tehničkim radnicima u zemlji da brzo proizvedu uređaje za elektroničko ratovanje, testiraju ih i potom pošalju na bojno polje.

Ukrajinski odgovor

Na poligonima za testiranje izvan Kijeva, proizvođači bespilotnih letjelica suprotstavljaju svoje umijeće elektroničkom jurišnom oružju. Na polju u središnjoj Ukrajini u kolovozu, 53-godišnji Jurij Momot, bivši zapovjednik specijalnih snaga Sovjetskog Saveza i osnivač tvrtke za elektroničko ratovanje Piranha, pokazao je novu pušku za borbu protiv bespilotnih letjelica.

Ovakve puške imaju promjenjivu izvedbu u ratu, ali Momotova verzija je funkcionirala. Uperivši ga u DJI Mavic, uobičajeni jeftini izviđački dron, povukao je okidač. Dron je lebdio nepomično. Njegov navigacijski sustav bio je zatrpan rafalom radijskih signala iz oružja.

'Cijeli sustav je više strukturiran u Rusiji. Potrajat će dok ih sustignemo', rekao je Momot o ruskom programu elektroničkog ratovanja, koji poznaje iz vremena dok je bio u sovjetskoj vojsci. Druge ukrajinske tvrtke, poput Kvertusa i Himere, izrađuju malene ometače ili walkie-talkieje vrijednosti 100 dolara, koji mogu izdržati rusko ometanje.

U Infozahystu, jednom od najvećih ukrajinskih proizvođača opreme za elektroničko ratovanje, inženjeri su nedavno radili na projektu praćenja i identificiranja ruskih sustava protuzračne obrane.

Jaroslav Kalinin, izvršni direktor tvrtke, rekao je da ruske protuzračne radare nije tako lako zamijeniti kao tenkove. A ako ih se eliminira dovoljno, to bi moglo predstavljati prekretnicu u ratu. 'Jednom kada budemo kontrolirali nebo, Rusija će posrnuti', rekao je Kalinin.

Oleksandr Berežni, izvršni direktor Quantuma, putovao je prošlog ljeta s jednim od najboljih ukrajinskih pilota dronova kako bi s NATO-om podijelili ono što znaju o elektroničkom ratovanju. Na velikom okruglom stolu u bazi u Njemačkoj oduševljenoj publici objasnili su probleme s kojima su se suočavali.

'Rekli smo im da vjerojatno 90 posto američkih i europskih sustava koji dolaze u Ukrajinu nije spremno odgovoriti na izazov elektroničkog ratovanja. Postojalo je potpuno razumijevanje da se nešto mora promijeniti', rekao je Berežni.

Budući da Ukrajina nudi uvid u to kako bi se buduće elektronske bitke mogle voditi, potencijalni sudionici u tim borbama sve bilježe. Sjedinjene Američke Države i Europa obratile su veliku pozornost na to kako se takvo oružje ponaša protiv ruskih sustava, a neki su zabrinuti da se ne reagira dovoljno brzo. Kineski stručnjaci također su iscrpno opisali koji su ruski elektronički napadi bili najučinkovitiji protiv NATO sustava, a zatim i gdje Rusija nije uspjela.

Raste nestrpljenje

U jednom izvješću iz studenog 2022., kineski obrambeni trust mozgova detaljno je opisao kako je ruski elektronički napad prevario NATO-ovu opremu za otkrivanje navodeći Ukrajinu da otkrije lokaciju svoje vlastite elektroničke obrane. 'Borbene sposobnosti ruske vojske protiv bespilotnih letjelica su superiornije od onih američke vojske', stoji u izvješću.

Dok Ukrajina razvija svoje tehnike protiv ometanja, neke od tih taktika dolaze i do SAD-a i drugih saveznika, rekao je Clark s Instituta Hudson: 'Sada te zemlje postavljaju ove manje sustave, baš kao i Ukrajina.' Za mnoge na ukrajinskom frontu, poboljšanja ne mogu doći dovoljno brzo.

'Čak i ako svoj dron učinite nevidljivim, vaš kontroler i vaša antena daju signal', rekao je ukrajinski pilot drona Vladislav, koji je naveo samo svoje ime. Rusi mogu otkriti prostor od oko 200 četvornih metara gdje bi se mogao nalaziti pilot bespilotne letjelice, dodao je Vladislav napominjući da je topništvo jednom tuklo oko 15 metara od njega, piše Index.

"Nije se moguće potpuno sakriti", zaključio je Vladislav.

Vaša reakcija na temu