Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot RAT U UKRAJINI Zelenski se oštro obrušio na bivšeg njemačkog kancelara
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Zelenski se oštro obrušio na bivšeg njemačkog kancelara

'Odvratno je kad čelnici moćnih država koje promiču europske vrijednosti rade za Rusiju'

Vlasti u Kijevu danas izvješćuju o ruskim napadima u devet ukrajinskih regija i civilnim žrtvama. Ističu granatiranje Mikolajiva, Nikopolja u Dnjipropetrovskoj oblasti i doneckoga grada Toretska gdje je, kako tvrde, na autobusnoj postaji ubijeno najmanje osam ljudi, a četvero je ranjeno.

- Na sjeveroistoku regije Herson neprijatelj je nagomilao velike količine streljiva i vozila. Ne isključujemo mogućnost da će pokrenuti ofenzivu dublje u naš teritorij kako bi nas prisilili da prestanemo širiti svoje područje razmještanja i da prijeđemo u obranu - izjavio je Oleksij Hromov, zamjenik načelnika glavnog operativnog odjela GS-a ukrajinske vojske, prenosi HRT

Petero civila ubijeno je, a šestero ranjeno u središtu grada Donecka. Tvrde to proruske separatističke lokalne vlasti i za napad optužuju Ukrajince.

- Ukrajinske snage krše međunarodno pravo i ugrožavaju civile postavljanjem vojnih baza u stambenim područjima, školama i bolnicama - objavio je Amnesty International. 

Proučavali su ciljeve ruskih napada i prikupili dokaze u gradovima i selima regija Harkiv i Mikolajiv te u Donbasu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski žestoko se obrušio na bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera.

- Odvratno je kad bivši čelnici moćnih država koje promiču europske vrijednosti rade za Rusiju koja protiv tih vrijednosti vodi rat. Rusija angažira različite emisare sa zadatkom da govore kako ta teroristička država navodno želi pregovore. Da Rusija uistinu želi prekinuti rat, ne bi slala rezerviste na jug Ukrajine i ne bi masovne grobnice punila nevinim ljudima - poručio je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres najavio je pokretanje istrage o napadu na zatvorski kompleks u Olenivki u kojem su ubijeni ukrajinski ratni zarobljenici.

Guterres naziva 'grotesknom pohlepom' to što neke energetske tvrtke profitiraju od nestašice i rasta cijena energenata.

- Ukupna dobit najvećih energetskih kompanija u prvom kvartalu ove godine iznosi gotovo 100 milijardi američkih dolara. Pozivam sve vlade da oporezuju tu pretjeranu dobit - rekao je.

Europski šef diplomacije na summitu jugoistočnog azijskog regionalnog bloka želi govoriti o tome da prehrambena i energetska kriza nisu posljedice sankcija, nego rata i ruske blokade.

-  Moramo uložiti velike napore da se suprotstavimo ruskom narativu. Važno je da svijet shvati tko je kriv, tko je prouzročio prehrambenu krizu - poručio je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Ukrajinci u luci Odeske oblasti sutra očekuju pristajanje teretnog broda.

U njemačkoj vladi kažu da Europska unija do rujna planira još jedan paket financijske pomoći za Ukrajinu. Riječ je o nepovratnih osam milijardi eura i zajmova.

Vaša reakcija na temu