Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay REORGANIZACIJA RUSIJE Na čelu vojnih operacija generali s iskustvom u Siriji?
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

REORGANIZACIJA RUSIJE Na čelu vojnih operacija generali s iskustvom u Siriji?

Komandu bi trebao preuzeti Aleksandar Dvornikov

Zapadni dužnosnici vjeruju kako se Rusija reorganizirala te je na čelo vojnih operacija u Ukrajini postavila generale s velikim vojnim iskustvom iz rata u Siriji. Navodno je razlog tome loša koordinacija od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Komandu bi trebao preuzeti general Aleksandar Dvornikov - zapovjednik Južnog vojnog distrikta. 

Loša koordinacija dijelom je uzrokovana činjenicom da je dio postrojbi naredbe dobivao iz sasvim drugih distrikata od onih iz kojih su došli, a zamijećeni su i slučajevi dvostrukih linija upravljanja. Prema riječima jednog neimenovanog dužnosnika, ruski vojnici nikada nisu trenirani za rat u takvim uvjetima, piše BBC.

- On ima izuzetno mnogo iskustva u ruskim vojnim operacijama u Siriji, vjerujemo da bi mogao poboljšati upravljanje i zapovijedanje - kazao je zapadni dužnosnik koji smatra da će politički ciljevi uskoro preuzeti primat nad vojnim jer Rusija mora pokazati nekakvu razinu napredovanja prije 9. svibnja, kada se slavi pobjeda u Drugom svjetskom ratu.

Zapadni obavještajci kažu i kako su primijećene grupe koje se organiziraju kako bi krenule prema Donbasu.

Neočekivano snažan otpor Ukrajinaca

- Problem je što postoji neslaganje između vojne logike, koja bi nalagala da se prikladnim vojnim taktikama zauzme Donbas te da se nauči nešto iz dosadašnje vojne katastrofe koja Rusiju vodi u poraz. S druge strane je politički imperativ da se operacija što prije privede kraju - kazao je BBC-jev izvork, prenosi Dnevnik.hr

Vjeruje se da Rusija ima nešto manje od 100 bojnih postrojbi na raspolaganju za nastavak napada na Donbas. To bi trebalo biti sasvim dovoljno, no ruske trupe suočavaju se s vrlo pametnim i neočekivano snažnim otporom Ukrajinaca na njima nepoznatom terenu zbog čega, iako su brojčano nadmoćni, trpe gubitke.

- Ako Rusija ne bude spremna promijeniti svoju vojnu taktiku i ne bude učinkovitija u korištenju oružja, teško je reći da će pobijediti, a ako do toga i dođe, sigurno se neće dogoditi unutar vremenskog ograničenja koje su si zadali - smatra neimenovani zapadni dužnosnik.

Vaša reakcija na temu