Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Romana Jerković o reformi izbornog zakona EU-a: Pogoduje većim državama, neće biti dobar za Hrvatsku
Eurozastupnica Romana Jerković Piše: Dalmatinski portal

Romana Jerković o reformi izbornog zakona EU-a: Pogoduje većim državama, neće biti dobar za Hrvatsku

Složila se s prigovorima na transnacionalne liste

Parlament je započeo reformu izbornog zakona Europske unije kako bi 27 odvojenih izbora s različitim pravilima sveo na jedinstvene europske izbore. Hrvatska europarlamentarka Romana Jerković smatra da zakon pogoduje većima te da neće biti dobar za male države kao što je Hrvatska.

- Generalno govoreći, zakon je za većinu zemalja Europske unije vjerojatno dobar. Osobno sam glasala za sve amandmane, a kada je došlo konačno glasanje - bila sam suzdržana. Sumnjam da zakon može biti dobar za male države kao što je Hrvatska. Na kraju krajeva, još uvijek ostaje da se vidi što će reći Vijeće, premijeri država na tu temu - istaknula je Jerković.

Složila se, naime, s prigovorima na transnacionalne liste. Kao i Ladislav Ilčić, navela je, smatra da one neće doprinijeti tome da se Europska unija približi građanima.

U izjavi za medije osvrnula se i na potrebu za energetskom unijom.

- Situacija u kojoj smo se našli govori u prilog tome da Europa mora promijeniti svoj stav i aktivnosti, svoje strateške autonomije. Naravno da je segment energije u tome iznimno važan. Naravno da će Europski parlament učiniti sve da Europsku uniju učine što neovisnijom. Nismo se previše pripremali na ovaj rat. Treba poduzeti velike korake i uložiti velike novce kako bismo bili energetski neovisni. Ne može se to dogoditi preko noći. Ako Rusija prestane s isporukom energenata, Europa će se morati snaći, ali premalo je radila na obnovljivim izvorima energije. Premalo je radila na interkonekciji - na povezivanju država članica. Rješenje se mora naći, a ono ne može doći brzo, pa ni jeftino - rekla je.

Danas je bila i službena objava šestog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, poziva na embargo na naftu.

- Ne zaboravimo da to što Ursula von der Leyen predstavlja mora ponovno doći pred Vijeće, pred premijere država zemalja članica - oni daju svoju posljednju riječ - podsjetila je Jerković.

Naglasila je kako je proljeće i kraj sezone grijanja, ali da vremena - nema.

- Europa mora poduzeti nešto u tom smislu. Najavljuju se sankcije na banke - izbacivanje preostalih iz SWIFT-a. Mislim da to Ruse neće prestrašiti, surađivat će s drugim zemljama, primjerice Kinom i Južnom Amerikom. Kako će se Europa snaći? Neće biti lako - zaključila je Romana Jerković.

Vaša reakcija na temu