Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Rusi najavili lokalni prekid vatre u Mariupolju radi evakuacije civila
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Rusi najavili lokalni prekid vatre u Mariupolju radi evakuacije civila

Ukrajinska je strana skeptična

Nakon što su ukrajinske snage oslobodile veći dio Irpina u Kijevskoj oblasti, spasilačke službe među ruševinama traže preživjele i izvlače tijela poginulih. Na oslobođenim područjima oko glavnoga grada ukrajinski vojnici utvrđuju položaje, javlja HRT .

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ističe da je njegova zemlja na prekretnici i da se glavnina borbi premješta na istok zemlje.

- Rusija grupira snage za nove napade u Donbasu i mi se pripremamo za to. Nećemo se odreći ničega i borit ćemo se za svaki pedalj naše zemlje, za svakog stanovnika - rekao je Volodimir Zelenski. 

Nastavljaju se napadi ruske artiljerije na ukrajinske gradove. Ni tijekom granatiranja bolnica u Harkivu ne prestaje s radom.

- Radimo na četvrtom katu, pa postoji velik rizik da granate ozlijede nas i pacijente. Kako bismo se mentalno opustili glasno slušamo rock u prvom, a džez u drugom dijelu dana. Važno je da se ruke ne tresu tijekom eksplozija - objašnjava kardiologinja Ketevan Gamisonia.

Rusko ministarstvo obrane najavilo je za jutros lokalni prekid vatre u Mariupolju kako bi se iz grada evakuirali civili. Stanovnici koji ga do sad nisu uspjeli napustiti skrivaju se po podrumima i pripremaju hranu na otvorenom.

- Prije sam radio u trgovini namještaja, kažu mi da je sad spaljena. Sve je nestalo. Hoću li i ja otići? Ne, nemam s čime. Imam kamo otići, ali vjerojatno ne bih uspio napustiti grad -  kaže Pavel, stanovnik Mariupolja.

Rusija i Ukrajina sutra će nastaviti mirovne pregovore putem interneta, nakon što je posljednji krug pregovora okončan u Turskoj.

- Ocjenjujemo rezultate pregovora, koji su se održali u Istanbulu, kao pozitivan pomak naprijed. To još nije konačan rezultat, ali činjenica da su ukrajinski pregovarači prepoznali potrebu za statusom Ukrajine kao zemlje bez nuklearnog oružja, koja ne pripada blokovima i traži sigurnosna jamstva van okvira NATO-a, osobo smatram značajnim napretkom - ističe Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Ukrajinska je strana skeptična.

- U tijeku je pregovarački proces, ali za sad je sve samo na riječima. Tu je i najava navodnog povlačenja ruskih snaga iz Kijeva i Černjihiva i o smanjenju njihovih aktivnosti na tim područjima. Mi znamo da nije riječ o povlačenju, nego o posljedicama protjerivanja, o posljedicama rada naših branitelja  - poručio je Zelenski. 

Čelnik britanske obavještajne službe istaknuo je da je ruski predsjednik Putin u značajnoj mjeri precijenio sposobnosti ruskih oružanih snaga, a istovremeno podcijenio spremnost Ukrajinaca na otpor, kao i odlučnost Zapada, da provede koordinirane sankcije.

Američki i britanski obavještajci tvrde da imaju sve više informacija o tinjajućoj pobuni unutar ruske vojske zbog Putinovih krivih procjena oko Ukrajine. SAD tvrdi i da se ruske snage povlače s područja nuklearne elektrane Černobil, te da se 20 posto ruskih trupa oko Kijeva 'repozicionira' prema Bjelorusiji.

Vaša reakcija na temu