Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Rusija mijenja strategiju: Koncentrirat će se na 'oslobođenje Donbasa'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Rusija mijenja strategiju: Koncentrirat će se na 'oslobođenje Donbasa'

Prvotni plan je propao

Rusija je danas objavila da je 'prva faza' onog što nazivaju 'specijalnom vojnom operacijom' najvećim dijelom završena, dodajući da će se sad koncentrirati na 'oslobođenje Donbasa', regije na istoku Ukrajine u kojoj se nalaze proruske separatističke regije Donjeck i Luhansk.

BBC u analizi navodi da to vjerojatno znači da će se ruske snage koncentrirati na pomicanje tzv. 'linije kontakta' koja odvaja teritorije pod kontrolom Ukrajine od teritorija pod kontrolom proruskih separatista u samoproglašenim 'narodnim republikama' Donjeck i Luhansk.

Zapadni dužnosnici vjeruju kako ovakva najava implicira da su u Moskvi svjesni da je strategija koju su odredili prije rata propala.

'Rusija priznaje da ne može provoditi operacije na više fronti simultano', rekao je jedan zapadni dužnosnik za BBC.

BBC navodi da Rusija priprema i šalje 10 novih bataljuna koje će poslati kao pomoć ruskim operacijama u Ukrajini, naročito u Donbasu. 

Zapadni dužnosnici su već neko vrijeme zabrinuti da će ruske snage pokušati opkoliti najbolje postrojbe ukrajinske vojske, koje su stacionirane uz tzv. 'liniju kontakta'.

Bude li više ruskih snaga, prvenstveno zračnih snaga, koncentrirano na istoku, te zabrinutosti će porasti. 

'Nadam se da je to situacija u kojoj će zapadno oružje uvelike pomoći ukrajinskim snagama', rekao je dužnosnik, prenosi Index.

Vaša reakcija na temu