Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Rusija pozdravila Muskov prijedlog za okončanje rata. Je li izravno razgovarao s Putinom?
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Rusija pozdravila Muskov prijedlog za okončanje rata. Je li izravno razgovarao s Putinom?

Kaže da je i dalje na strani Ukrajine te da samo pokušava izbjeći nuklearni rat

Elon Musk navodno je izravno razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije nego što je na Twitteru objavio prijedlog za završetak rata u Ukrajini. Tim bi se prijedlogom okupirani teritorij trajno prepustio Rusiji.

U mailu poslanom pretplatnicima političke konzultantske kuće Eurasia Group, njen direktor Ian Bremmer tvrdi da mu je izvršni direktor Tesle rekao da je Putin 'spreman pregovarati', ali samo ako Krim ostane ruski, ako Ukrajina prihvati oblik stalne neutralnosti i Ukrajina prizna rusku aneksiju Luganska, Donjecku, Hersona i Zaporožja.

Prema Bremmeru, Musk je rekao kako je od Putina čuo da će ti ciljevi biti postignuti 'bez obzira na sve', uključujući potencijalno korištenje nuklearnog oružja ako Ukrajina napadne Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Bremmer je dodao da mu je Musk rekao da 'treba učiniti sve kako bi se izbjegao taj ishod', prenosi Vice.

Prošlog je tjedna Musk na Twitteru objavio uglavnom iste stavove, iako je predložio da se ponove referendumi na anektiranim teritorijima, koje su Ukrajina i Zapad kritizirali kao lažirane, pod nadzorom Ujedinjenih naroda.

Ranije je ove godine izazvao Putina na borbu jedan na jedan i rekao da je prošle godine razgovarao s njim putem videokonferencije, no nije spominjao ovaj noviji navodni razgovor s ruskim predsjednikom. Milijarder je postao popularan u Ukrajini u ranoj fazi rata kada im je poslao svoje Starlink terminale kako bi održali komunikaciju vojske nakon ruske invazije, prenosi RTL

Bremmer je u dopisu također napisao da mu je Musk rekao kako je odbio zahtjev Ukrajine da aktivira Starlink na Krimu. Prema britanskim novinama Financial Times, ukrajinske snage su prijavile probleme s povezivanjem dok nastavljaju svoju protuofenzivu na područja koja su prethodno držale ruske snage na istoku i sjeveroistoku zemlje. Musk kritizirao izvješće FT-a, rekavši da je ono što se događa na bojnom polju 'povjerljivo'.

Ukrajinski odgovor na Muskov mirovni prijedlog na Twitteru bio je sažet - jedan mu je diplomat rekao neka 'odje**', dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio vlastitu anketu na Twitteru.

U međuvremenu je Kremlj pozdravio Muskov 'pozitivan' prijedlog za okončanje rata, a njegove su tvitove citirali i ruski državni mediji.

Musk kaže da je i dalje na strani Ukrajine, ali samo pokušava izbjeći nuklearni rat.

Vaša reakcija na temu