Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RUSIJA - UKRAJINA Vojni analitičar ne očekuje pregovore barem idućih šest mjeseci
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RUSIJA - UKRAJINA Vojni analitičar ne očekuje pregovore barem idućih šest mjeseci

'Putin pokušava podijeliti zapad prijetnjama'

Vojni analitičar Robert Barić gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao situaciju u Ukrajini. Ocijenio je da su obje strane u ratu iscrpljene.

- I ruska strana uči na pogreškama. Ofenziva koja je počela 18. travnja nije dala tražene rezultate, stalno je smanjivanje razine ruskih ambicija - rekao je Barić.

Dodao je da su se Rusi fokusirali na minimalistički cilj - zauzeti područje Luhanska i Severnodonjecka. 

- U idućih nekoliko dana Ukrajina će morati imati izbor - braniti ovaj dio ili se povući. U ruskoj vojsci postoji tradicija, snaga za dublje prodore s nekoliko divizija. Ovdje su snage manje.

Rusi napreduju tako da ne izlaze iz topničke dometne potpore, to je sirijska taktika. Ukrajinci se bore fantastično, ali iscrpljeni su. Nema smisla da ih žrtvuju u Severnodonjecku kao što su napravili s Mariuopljem. Ipak, ruski prodor je i dalje spor, to nije ni slika onoga što je radila Crvena armija - kazao je.

Dodao je da u ruskim redovima nema kohezije, no i da objema stranama treba pauza.

- Ruske snage će, čini mi se, moći djelovati još oko mjesec dana. Iscrpljeni su. Tu nema kohezije, pitanje je koliko mogu trpjeti gubitke. Sad je naglasak na Donbasu, očito je cilj osvojiti kompletno Luhansk. Obje strane će morati napraviti pauzu. I moral ruskih snaga je ekstremno nizak. Izazov je za Rusiju koliko će im trebati za revitalizaiju jer ovo nije kraj - kazao je.

Upitan je ima li šanse za pregovore.

- Nema šanse za pregovore barem idućih šest mjeseci. Vladimir Putin pokušava podijeliti Zapad prijetnjama. Putin očekuje neke rezultate, minimalnu pobjedu i nada se da će se raspasti jedinstvo Zapada - odgovorio je Robert Barić.

Vaša reakcija na temu