Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot RUSIJA - UKRAJINA Zelenski objavio uvjet za mir
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RUSIJA - UKRAJINA Zelenski objavio uvjet za mir

'Narod me izabrao da budem predsjednik Ukrajine, a ne mini Ukrajine'

'Bilo kakav mirovni sporazum s Rusijom ovisio bi o povlačenju ruskih trupa na položaje koje su držale prije početka invazije', izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju londonskom think-tanku Chatham House.

Kako javlja BBC, Zelenski je ustvrdio da bi to bio minimum na koji bi njegova zemlja bila spremna pristati.

Ruske snage trenutno nastoje uspostaviti potpunu kontrolu nad Mariupoljem, gradom na jugoistoku Ukrajine u kojemu je posljednji džep otpora lociran u čeličani Azovstalj na koju već nekoliko dana traju siloviti napadi. Osvajanje ovoga lučkog grada na azovskoj obali bio bi najveći ruski vojni uspjeh od početka invazije i dao bi povod ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da barem nešto proslavi 9. svibnja, na Dan pobjede u Rusiji kojim se obilježava sovjetska pobjeda nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

No Zelenski rezolutno odbija pomisao da bi Rusija smjela zadržati i pedalj teritorija Ukrajine koji je osvojila od 24. veljače.

'Za zaustavljanje rata između Rusije i Ukrajine nužno je vratiti se na situaciju od 23. veljače', rekao je BBC-u.

Referirao se pritom na dan prije početka ruske invazije.

'Ukrajinski narod me izabrao da budem predsjednik Ukrajine, a ne nekakve mini Ukrajine. To je vrlo važan detalj', dodao je, prenosi N1.

Budući da je kao uvjet za kraj rata Zelenski naveo 23. veljače, to sugerira da Kijev, kako upozorava BBC, možda ne bi inzistirao na povratku Krima pod ukrajinsku kontrolu prije sklapanja mira s Moskvom. Dosad je Zelenski inzistirao da je Krim neodvojiv dio Ukrajine.

Zelenski je pozvao na nastavak diplomatskog dijaloga s ruskom stranom.

Vaša reakcija na temu