Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ruska novinarka razotkrila metode kojima Putin kažnjava 'male' ljude koji su pobjegli iz Rusije
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ruska novinarka razotkrila metode kojima Putin kažnjava 'male' ljude koji su pobjegli iz Rusije

'Njihova se represija događa u tišini...'

Lilia Japarova, istraživačka novinarka Meduze, neovisne ruske novinske kuće sa sjedištem u Latviji, tvrdi kako se ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava riješiti svojih protivnika. Zastrašujuće informacije napisala je u tekstu za New York Times.

Urednici su joj u studenom 2022. rekli da pazi što jede i prestane naručivati hranu. Nije to shvatila ozbiljno dok mjesec dana kasnije u Njemačkoj nije otrovana kolegica Elena Kostjučenko. Bio je to navodno ruski pokušaj atentata.

Takve priče nisu novost. Novinarku Alesju Marohovskaju uznemiravali su u Češkoj. Prebjeg Maksim Kuzminov pronađen je izrešetan u Španjolskoj. Sumnja se da iza oba slučaja stoji Kremlj.

Japarova tvrdi da nisu u opasnosti samo oporbenjaci, već i stotine tisuće Rusa koji su napustili domove jer ne žele imati veze s Putinovim ratom, te oni koji su bili ili istjerani ili optuženi.

'Ti disidenti također su podvrgnuti nadzoru i otmicama. Ipak, njihova se represija događa u tišini, daleko od svjetla reflektora i često uz prešutni pristanak ili neadekvatnu prevenciju zemalja u koje su pobjegli. To je zastrašujuće! Kremlj lovi obične ljude diljem svijeta, a čini se da nikoga nije briga i da to ne primjećuje', poručila je Japarova koja prikuplja informacije o tome kako Rusija cilja prognanike od početka rata. 

Pričala je s ljudima koji su i sami preživjeli otmice i nadzor. Htjeli su ostati anonimni. Kremlj demantira, ali dokazi se gomilaju.

U Crnoj Gori je po nalogu Rusije i Interpola zatvorena njegovateljica starijih osoba. Jednu su učiteljicu uhitili armenski granični policajci nakon što je svojim učenicima pričala o ruskim zločinima u Buči. U mrežu Kremlja uhvaćeni su i jedan vlasnik trgovine igračaka, industrijalac, roker…

Odvjetnik Evgenij Pmirnov, specijaliziran za slučajeve izdaje i špijunaže, tvrdi da su ruski obavještajci poslani da nadziru dijasporu u Njemačkoj, Poljskoj i Litvi. Neke od metoda posebno su podmukle. Lev Gjamer, prognani aktivist u Poljskoj, već dvije godine prima poruke, navodno od svoje majke.

'Levuška, sine, tako mi nedostaješ, kada ćeš me posjetiti?' Druga glasi: 'Sine, čekam te. Vrati se uskoro.' On ih ignorira. Njegova majka Olga umrla je prije pet godina, prenosi Net.hr

Još jedan ruski iseljenik - čiji su stari roditelji još uvijek živi i jako su bolesni - povjerovao je kada mu je dugogodišnja medicinska sestra njegovih roditelja telefonom javila za požar u stanu. Dojurio je iz Finske i odmah je odveden u zatvor i mučen. Naravno, nikada nije bilo požara. Oni koji se ne mogu prevarom vratiti u Rusiju nadziru se pomoću dronova.

Jedan od najsvježijih slučajeva je i Sergej Podsitnik, novinar koji je istraživao vojne veze između Rusije i Irana. Primijetio je da ga prati čovjek u Duisburgu, to je primijetio i njegov kolega. Usprkos prijavi, lokalna policija nije odmah reagirala. Bile su potrebne dvije žalbe da lokalne vlasti pokrenu istragu. Slučaj je ubrzo zatvoren bez pronalaska počinitelja.

'Iako je Podsitnik sada siguran, nisu svi imali toliko sreće. Iseljenici koji su doživjeli sličan nadzor ponekad nestaju bez traga. Bilo je slučajeva nestanka s vrata ambasade u Armeniji ili iz seoske crkve u Gruziji, a ti ljudi bi se kasnije pojavili u ruskim pritvorskim centrima. Nemoguće je procijeniti koliko se često to događa. No možemo pretpostaviti, prema riječima mojih izvora, da ima mnogo više slučajeva poput onog Leva Skorjakina koji je odveden iz svojeg hostela u Kirgistanu prošlog listopada, gurnut u automobil i deportiran natrag u Rusiju. Jednostavno ne znamo za njih', napisala je Japarova.

Vaša reakcija na temu