Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RUSKA ODMAZDA: Traje žestoka bitka za Mariupolj
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RUSKA ODMAZDA: Traje žestoka bitka za Mariupolj

U okolici Kijeva do sada su pronađena tijela 900 civila

Čini se da je počela ruska odmazda zbog raketiranja krstarice 'Moskva'. Potonuće broda iz sovjetske ere 'Moskva' za Rusiju je poniženje, a za Ukrajinu poticaj nacionalnom moralu. 

U okolici Kijeva do sada su pronađena tijela 900 civila, a strahuje se da je u nekim gradovima stanje još i gore. Prije svega u okruženom i razrušenom Mariupolju, za koji se vodi žestoka bitka, javlja HRT.

Preostali branitelji i dalje se drže u čeličani Azovstal, a Rusi tvrde da su zauzeli čeličanu Ilijič.

U Rusiji je primijećena golema željeznička kompozicija prepuna teških višecijevnih bacača raketa 'Smerč' kojima ruska vojska očito namjerava ravnati dobro utvrđene ukrajinske položaje u Donbasu. U Harkivskoj oblasti primijećeno je oružje za elektroničko ratovanje Murmansk, a ukrajinska vojska je objavila kako je ruska vojska po prvi put upotrijebila i strateške bombardere Tupoljev 22 koji mogu nositi bombe teške i do 500 kg i koje na tlu rade velike kratere. To potvrđuju i snimke s terena.

I ukrajinska vojska dobiva sve sofisticiranije oružje, a primijećeno je kako je u Harkivskoj oblasti počela koristiti tzv. dronove kamikaze - koji će biti prilično nezgodni za rusku vojsku. Za ukrajinsku vojsku najavljene su i pošiljke teškog naoružanja, javio je iz Lavova za Dnevnik HRT-a Miro Aščić.

Lokalni dužnosnici regije Luhansk na istoku Ukrajine pozivaju civile da hitno napuste gradove s obzirom na eskalaciju sukoba u toj regiji. Serhij Gajdaj, čelnik regionalne administracije Luhanska, rekao je da 70.000 civila iz te regije još uvijek nije otišlo u sigurnije dijelove Ukrajine.

U dijelovima Luhanska koji nisu pod kontrolom proruskih separatista je prije ruske invazije živjelo oko 330.000 ljudi. Više od 32.000 civila je evakuirano iz Luhanska organiziranim prijevozom, a više od 200.000 ih je pobjeglo u vlastitom aranžmanu.

- Ekstremno je opasno ostati u gradovima u ovakvoj situaciji, ruski napadi su sve intenzivniji - rekao je Gajdaj, javlja Index.

Optužio je ruske snage da napadaju civilna područja u gradovima Rubižne, Popasna i Hirske, koji su, kako je rekao, 'toliko uništeni da su neprepoznatljivi'.

Oko 70% Severodonjecka, jednog od najvećih gradova na području koje napadaju ruske snage, uništeno je. No oko 20.000 od 130.000 ljudi, koliko je tamo živjelo prije rata, i dalje je u gradu, rekao je Gajdaj.

- Granatiranje u Kremini i Lisičansku traje dan i noć - rekao je. 

CNN-ov tim koji se nalazi u Lisičansku javlja da je jutros granatirana tržnica u tom gradu.

- Uništenje je zastrašujuće. Postaje ekstremno teško pomagati onima koji su ostali. Volonteri umiru - rekao je Gajdaj.

Vaša reakcija na temu