Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RUSKI ANALITIČAR: Putin koristi dvojnika, ovo su znakovi
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RUSKI ANALITIČAR: Putin koristi dvojnika, ovo su znakovi

'Poznato je da Putin nikog ne pušta u svoju blizinu (od početka covida), a sada ga ovdje vidimo kako se fotografira s običnim ljudima'

Nakon propale pobune Jevgenija Prigožina i njegovih plaćenika, ruski predsjednik Vladimir Putin pojavio se u Dagestan kako bi raspravljao o razvoju turizma u regiji, izvijestio je Kremlj. Prema videozapisima koji su se proširili na društvenim mrežama, Putin se rukovao s okupljenima, a u jednom trenutku poljubio je djevojčicu u glavu dok se s njom fotografirao.

Ovo pojavljivanje ruskog lidera u javnosti ponovno je probudilo teorije o tome da Putin za javne nastupe koristi dvojnika. Njegovo ponašanje prilikom ovog posjeta Dagestanu nisu propitkivali samo zapadni analitičari već i popularni ruski vojni bloger Igor Girkin.

Iako nema konkretnih dokaza o tome da Putin koristi dvojnika, Matthew Wyman, viši predavač politike specijaliziran za Rusiju na britanskom Sveučilištu Keele. siguran je da je o tome riječ. Naime, ovaj stručnjak je otkrio nekoliko znakova za to, a tvrdi i da je Putinovo ponašanje u ovom slučaju jako odstupalo od dosadašnjih obrazaca.

'Nema sumnje da to nije bio Putin. To je bio dvojnik', rekao je Wyman za Newsweek, prenosi N1.

'Potpuno je nezamislivo' da bi ruski čelnik osobno izvršio angažman samo nekoliko dana nakon što je stabilnost njegove vladavine ugrozio Wagner, rekao je Wyman. 'Nećeš se onda izložiti niti jednoj grupi nepoznatih ljudi'.

Razlike u ponašanju

Wyman je ukazao i na nekoliko razlika koje su se mogle uočiti u ovom Putinovom posjetu u odnosu na ranije. 'Na razne načine, Putin se jednostavno ne ponaša tako'.

Dodao je da Putin čovjek koji javno ne pokazuje emocije, a to nije nešto što se može uočiti na videima koji su objavljeni nakon posljednjeg javnog pojavljivanja ruskog predsjednika. Marina Miron, postdoktorandica na Odsjeku za ratne studije na King’s Collegeu u Londonu, ukazala je na još jednu razliku u odnosu na ranija pojavljivanja, a to je Putinova 'otvorenost kada je u pitanju suočavanje s gomilom ljudi'.

'To je vjerojatno glavni razlog zašto su se pojavile ove teorije o dvojnicima', rekla je.

'Putin je jako, jako oprezan oko toga koga pušta u svoju blizinu', naveo je Wyman.

Osim toga, ranije su se pojavila i brojna izvješća da se tijekom pandemije covida-19 Putin strogo pridržavao mjera kako bi se zaštitio od infekcije. Ranije ove godine, bivši visoki ruski časnik sigurnosti rekao je da se čelnik Kremlja 'okružuje neprobojnom barijerom karantena'.

'Poznato je da Putin nikog ne pušta u svoju blizinu (od početka covida), a sada ga ovdje vidimo kako se fotografira s običnim ljudima', primijetila je Miron.

Wyman također navodi da se na ovim snimcima Putin čini 'krutim i puno više kontroliranim u načinu na koji se kreće'.

Ukrajinski dužnosnici opetovano su tvrdili da Putin koristi dvojnike. Andrij Jusov, glasnogovornik kijevske vojne obavještajne agencije, rekao je ranije da Putin 'nikada ne bi razgovarao s navodnim lokalnim stanovnicima'.

'Znamo konkretno za tri osobe koje se stalno pojavljuju, ali koliko ih još ima, ne znamo', rekao je šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov prošle godine.

Budanov je rekao da dvojnike prepoznaju po gestikulaciji, govoru tijela i ušnim resicama.

Iako je Putin u Dagestanu u četvrtak možda koristio dvojnika, Miron navodi da je Putin možda želio pokazati da se ne boji. 

Vaša reakcija na temu