Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RUSKI MEDIJI JAVLJAJU Od sljedećeg tjedna Rusi vojne dobi neće moći izaći iz Rusije

RUSKI MEDIJI JAVLJAJU Od sljedećeg tjedna Rusi vojne dobi neće moći izaći iz Rusije

Novi zakon stupit će na snagu nakon referenduma

Kremlj planira muškarcima vojne dobi, koji bi bili obuhvaćeni djelomičnom mobilizacijom, zabraniti izlazak iz Rusije, javlja nezavisni ruski medij Meduza pozivajući se na izvore bliske predsjedničkoj upravi. Istovremeno su se društvenim mrežama proširili navodi da je ruska tajna služba FSB već počela braniti muškarcima vojne dobi da napuste zemlju, piše Telegram.

Meduza piše kako im je jedan izvor rekao da će zatvaranje granica za muškarce, koje Moskva želi regrutirati, najvjerojatnije stupiti na snagu 28. rujna. Drugi izvor im je pak ustvrdio da će do zabrane izlaska doći nakon što završe referendumi za pripajanje Rusiji u okupiranim ukrajinskim teritorijima – samoproglašenim separatističkim republikama u Donjecku i Luhansku te Hersonu i Zaporožju. Ti referendumi bi trebali trajati do 27. rujna.

Navodno će, nakon što zabrana stupi na snagu, postojati dokumenti za izlazak iz Rusije. Muškarci bi trebali dobiti dozvolu vojnog ureda za regrutaciju da napuste zemlju.

FSB već počeo nekima braniti izlazak iz zemlje

Prema uredbi o djelomičnoj mobilizaciji, koju je ovog tjedna naredio Vladimir Putin, regrutirani bi trebali biti rezervisti s potrebnim vojnim iskustvom. Službeno su mobilizacijom obuhvaćeni vojnici i vodnici do 35 godina, niži časnici do 50 godina, a viši časnici do 55 godina, no, postoje navodi i pritužbe da mobilizacija obuhvaća i ljude koji ne odgovaraju tom opisu.

FSB, ruska sigurnosna služba, navodno je već počela braniti nekim muškarcima vojne dobi da napuste zemlju. Kako je na Twitteru podijelio Guardianov dopisnik iz Moskve Andrew Roth, lokalni vojni zapovjednici su zabranili dvojici muškaraca da prijeđu granicu u Kazahstan te je jednom Rusu zabranjeno ukrcati se na let za tursku Antaliju.

Roth ističe da nije jasno jesu li ti muškarci već dobili poziv za mobilizaciju. Sve te odbijenice o izlasku iz Rusije pozivaju se na zakon o mobilizaciji, prema kojem muškarci ne mogu napustiti regiju u kojoj žive, ako su na listi rezervista, navodi novinar dodajući kako je moguće da je do toga došlo zbog regija iz kojih muškarci dolaze.

Vaša reakcija na temu