Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Ruski oligarsi izvukli su novac mjesecima prije početka invazije na Ukrajinu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ruski oligarsi izvukli su novac mjesecima prije početka invazije na Ukrajinu

Platni sustav Hawala dozvoljava prijenos sredstava između dvije osobe bez zapisa o kretanju novca

Stručnjaci za financijski kriminal zabilježili su povećan protok novca ruskih državljana mjesecima prije početka rata u Ukrajini. Ruski su oligarsi osjetili zapadne sankcije, no izgleda da su te mjere predvidjeli provlačenjem novca kroz neformalni platni sustav poznat pod imenom Hawala, piše tportal.

Sane Riedel, financijski stručnjak i direktor Elucidatea, kompanije koja analizira uzorke u kretanju novca, objasnio je kako ovaj sustav funkcionira.

'Nitko ne traži takvu kombinaciju entiteta, odnosno financijsko posredovanje dva opunomoćenika', rekao je. 'Stvar je u tome što nitko ne pretražuje transakcije između dva opunomoćenika', rekao je Riedel u razgovoru za Business Insider.

Platni sustav Hawala dozvoljava prijenos sredstava između dvije osobe bez zapisa o kretanju novca. Ne postoji trag i za transakciju nije potrebna nikakva dokumentacija. Drugim riječima, Hawala pojedincu dozvoljava prijenos novca izvan tradicionalnog bankovnog sustava. Koristi se stoljećima te je u nekim zemljama poput Indije postala ilegalna zbog manjka učinkovitog nadzora. Jedan broker dobiva novac i proviziju, a klijent šifru kojom kod drugog brokera može podići novac. Doslovan prijevod riječi hawala je povjerenje, a cijeli se sustav oslanja na povjerenje te osobne bilješke nekolicine brokera.

Riedel tvrdi da je njegova kompanija u studenom i prosincu prošle godine zabilježila povećan broj transakcija vezanih uz Rusiju. Rekao je da je kompanija 'primijetila novac koji iz offshorea odlazi u onshore i dio novca koji odlazi iz onshorea u offshore, što je disproporcionalno - više od 10 posto novca bilo je prebačeno u ili iz entiteta za koje smo zaključili da su fiktivne kompanije'.

Vaša reakcija na temu