Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Ruski vojnici namjerno sabotiraju vlastita vozila da izbjegnu borbu, kaže SAD
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ruski vojnici namjerno sabotiraju vlastita vozila da izbjegnu borbu, kaže SAD

To bi mogao biti jedan od razloga zašto napreduju tako sporo

Dio ruskih vojnika se zbog niskog morala te nestašica hrane i goriva predao, a neki su namjerno sabotirali vlastita vozila kako bi izbjegli borbu s Ukrajincima, rekao je danas viši dužnosnik Pentagona, a prenosi The New York Times.

U pojedinim slučajevima došlo je do predaje cijelih ruskih jedinica nakon što su naišli na iznenađujuće čvrst otpor ukrajinskih obrambenih snaga, dodao je dužnosnik. Naime, značajan broj ruskih vojnika su mladi, loše uvježbani regruti, koji nisu spremni za totalni napad kakav je pokrenuo Vladimir Putin. U nekim slučajevima ruski vojnici su namjerno probili rupe u spremnicima goriva, vjerojatno kako bi izbjegli borbu, rekao je dužnosnik, javlja Index.

Dužnosnik Pentagona nije želio reći kako je američka vojska došli do tih saznanja - pretpostavlja se da se radi o mozaiku sklopljenom od obavještajnih informacija, što uključuje presretanje ruskih komunikacija i izjava zarobljenih ruskih vojnika - te o koliko se raširenoj pojavi radi. Dužnosnik je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

Kad se svi ti faktoru uzmu u obzir, mogli bi se objasniti zbog čega ruske snage, uključujući zloglasni konvoj tenkova i oklopnjaka dug 64 kilometra koji ide u smjeru Kijeva, napreduju izuzetno polako posljednjih dana, navode američki dužnosnici.

Vaša reakcija na temu