Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay SAD TVRDI 'U posljednjih pet mjeseci u Bahmutu i okolici Rusija imala 100.000 žrtava'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

SAD TVRDI 'U posljednjih pet mjeseci u Bahmutu i okolici Rusija imala 100.000 žrtava'

Pola poginulih pripada Wagneru

Sjedinjene Američke Države objavile su novu procjenu ruskih žrtava u Ukrajini. Bijela kuća procjenjuje da je samo u posljednjih pet mjeseci u Bahmutu i okolici Rusija imala 100.000 žrtava. U tu brojku, dakle, ulaze poginuli, ranjeni i nestali, piše Index.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby kazao je kako SAD vjeruje da je od prosinca u Bahmutu poginulo 20.000 ruskih vojnika. Pola poginulih pripada Wagneru, dodao je.

Kirby je dodao da je ruska ofenziva na Bahmut zastala i propala.

Brojke koje je iznio SAD nije moguće neovisno provjeriti. Ako je riječ o točnim ili barem približno točnim brojkama, to bi značilo da su se ruski gubici ubrzali zadnjih mjeseci.

General Marm Milley iz vrha američke vojske u studenom je izjavio da su Rusi od početka rata do tog trenutka u cijeloj Ukrajini imali preko 100.000 ubijenih i ranjenih.

Riječ je o procjeni nakon osam mjeseci rata. Sad Amerikanci tvrde da su Rusi u pet mjeseci samo u Bahmutu imali 100.000 žrtava, praktički jednako koliko i nakon osam mjeseci rata.

Phillips P. O'Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews, rekao je da je sama ruska borba za Bahmut 'vjerojatno jednaka američkim gubicima u cijelom Korejskom ratu'.

Profesor Michael McFaul, bivši američki veleposlanik u Rusiji, također je priznao da su najnovije procjene 'vrlo velike'.

Što je ranije rečeno o ruskim žrtvama?

Procurjeli dokumenti američkih obavještajnih službi, za koje se činilo da pružaju detaljne procjene rata u Ukrajini, sugeriraju da je Rusija pretrpjela ukupno između 189.500 i 223.000 žrtava.

To uključuje između 35.500 i 43.000 vojnika poginulih u borbi.

Nije jasno kojeg datuma su točno vrijedile ove procjene, ali su mnogi dokumenti koji su procurili potjecali s kraja veljače i početka ožujka.

U međuvremenu, britansko ministarstvo obrane priopćilo je u veljači da je vjerojatno ubijeno između 40.000 i 60.000 vojnika povezanih s Rusijom.

Istog mjeseca Centar za strateške i međunarodne studije dao je procjenu između 60.000 i 70.000 poginulih u akciji.

Vaša reakcija na temu