Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay SANKCIJE RUSIJI 'Odluke SAD-a teško će pogoditi krug bogataša oko Putina'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

SANKCIJE RUSIJI 'Odluke SAD-a teško će pogoditi krug bogataša oko Putina'

'Nema sumnje da su gospodarski odnosi potpuno hladnoratovski'

SAD je jučer uvelo sankcije ruskom milijarderu Viktoru Vexelbergu, čiju imovinu Forbes procjenjuje na više od devet milijardi dolara, Među ostalim, on posjeduje i nekretnine u Dubrovniku. 

Predmet sankcija su i članovi obitelji Dmitrija Peskova, glasnogovornika Vladimira Putina, desetero ljudi koji upravljaju drugom po veličini ruskom bankom VTB-om te dvanaestorica ruskih parlamentaraca.

- Nema sumnje da su gospodarski odnosi SAD-a i Rusije potpuno hladnoratovski. Joe Biden, američki predsjednik, objavio je jučer da SAD zajedno s zemljama članicama G7 i zemljama članica EU-a, ukida normalne trgovinske odnose s Rusijom. Ukida Rusiji status 'najpovlaštenije nacije' kad je riječ o trgovinskim odnosima - izvijestila je u javljanju iz Washingtona reporterka HRT-a Branka Slavica

Što to znači? Status 'najpovlaštenije nacije' znači da te zemlje mogu izvoziti onoliko proizvoda koliko žele, s malim carinama i malo prepreka. 

- To će se sada promijeniti, Kongres to treba potvrditi u SAD-u, a u EU-u pojedinačni parlamenti svake zemlje članice - kazala je.

Također, Biden će zabraniti uvoz luksuznih proizvoda iz Rusije poput votke, kavijara i dijamanata. 

- Zabranjuje se i izvoz luksuznih proizvoda iz SAD-a u Rusiju, što će posebno pogoditi krug bogataša oko Vladimira Putina - dodala je Slavica.

Istaknula je da će ova odluka zaboljeti Rusiju jer su 2021. izvezli u SAD proizvoda u vrijednosti oko 29 milijardi dolara. 

Tristotinjak tvrtki iz zapadnih zemalja najavilo je napuštanje Rusije, a Moskva prijeti odmazdom i oduzimanjem imovine. 

Slavica tvrdi da Amerikanci s puno pozornosti prate što se događa u Ukrajini.

- Ankete govore da 64% Amerikanaca podupire odluku o zabrani kupnje ruske nafte i goriva. Galon nafte na benzinskim postajama sada je oko pet dolara, litra benzina je više od osam kuna. To će nam se u Hrvatskoj učiniti malo, ali Amerikanci su nacija koja vozi puno više od nas. Amerika je država koja u svojim ruralnim dijelovima nema dobar sustav javnog prijevoza. Dakle, Amerikance će to puno više zaboljeti nego nas kod kuće, vjerujem da hrvatskog i europskog vozača ta odluka boli - istaknula je. 

Ruska strana u Vijeću sigurnosti UN-a u petak je iznijela teške optužbe da SAD dostavlja kemijsko oružje Ukrajini.

- SAD odbija optužbe, kažu da je to uvertira za mogući ruski napad biološkim i kemijskim oružjem u Ukrajini. UN je rekao da nema dokaza za ruske optužbe da SAD u Ukrajini ima više od 30 laboratorija u kojima razvija biološko i kemijsko oružje kojim bi navodno trebali napasti ruske vojnike u Ukrajini - kazala je. 

Dotaknuto je i pitanje Kine, koja je još jednom potvrdila da ne želi osuditi Rusiju. Ostala je suzdržana kada je riječ o osudi ruskog napada na Ukrajinu.

- Kina kaže da optužbe Rusije treba sagledati, treba biti oprezan, Kina zapravo drži rusku stranu, iako to ne želi napraviti potpuno otvoreno - zaključila je. 

Vaša reakcija na temu