Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Šef ukrajinske vojne obavještajne službe nagovijestio mogućnost okončanja rata, evo kada ga očekuje
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe nagovijestio mogućnost okončanja rata, evo kada ga očekuje

'Nanijet ćemo konačan poraz Rusiji'

Kirilo Budanov, šef obrambene obavještajne službe Ukrajine, rekao je da očekuje da će se najžešće borbe između Ukrajine i snaga ruskog predsjednika Vladimira Putina dogoditi u ožujku.

U nedavnom intervju kazao je i kako očekuje da će ukrajinska vojska u proljeće izvršiti veliki napad protiv Rusa koji napadaju. Prema njegovim riječima, ti bi napori mogli dovesti do onoga što bi Ukrajina mogla smatrati krajem rata.

'To je razdoblje kada ćemo vidjeti još više oslobođenog teritorija i nanošenje konačnih poraza Ruskoj Federaciji. To će se dogoditi u diljem Ukrajine - od Krima do Donbasa', izjavio je. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dugo je tvrdio da njegova zemlja neće prihvatiti mirovne pregovore s Rusijom sve dok Putin ne odustane od četiri teritorija koje je nelegitimno pripojio Rusiji u rujnu. Ruski dužnosnici, s druge strane, rekli su da Ukrajina mora priznati te regije kao ruske teritorije prije nastavka mirovnih pregovora, piše Newsweek.

Budanov se osvrnuo i na napade na Krimu koje je Rusija anektirala još 2014. 

'Krim je ukrajinski teritorij, možemo koristiti bilo koje oružje na našem teritoriju. Naš je cilj - i mi ćemo ga ostvariti - povratak na granice iz 1991., kada su Ukrajinu priznali svi subjekti međunarodnog prava', poručio je Budanov, prenosi N1

Michael Kimmage, profesor povijesti na Američkom katoličkom sveučilištu, nedavno je rekao za Newsweek da bi Zelenski - ohrabren Putinovim nedavnim gubicima na bojnom polju - mogao vrlo lako pokušati vratiti kontrolu nad Krimom. No njegov se vremenski okvir za kraj rata ne poklapa s onim koji je predstavio Budanov.

On, naime, smatra da će se sukob nastaviti sve dok jedna od strana na neki način ne bude izbačena iz rata. 

'Tu treba razmišljati o godinama, a ne mjesecima', zaključio je. 

Vaša reakcija na temu