Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com SERIJSKI UBOJICA NE ŽELI INJEKCIJU: Metak bi bio najhumaniji za mene

SERIJSKI UBOJICA NE ŽELI INJEKCIJU: Metak bi bio najhumaniji za mene

Zatekao je zatvorsku upravu jer traži strijeljanje

Ubojica koji ne na putu da postane prva osoba pogubljena u Nevadi u posljednjih 15 godina, zatražio je smrt pred streljačkim vodom umjesto smrtonosne injekcije, piše BBC, prenosi Jutarnji list.

Odvjetnici Zanea Michaela Floyda, koji se bore protiv moguće egzekucije u lipnju, kažu da zahtjev njihova klijenta 'nije taktika odgađanja'.

Odvjetnici također kažu kako je ta metoda pogubljenja 'manje bolna'.

Upotreba streljačkih vodova za izvršenje smrtne kazne vrlo je rijetka u SAD-u. Taj način Izvršenja smrtne kazne trenutno je dopušten samo u tri države (Mississippiju, Oklahomi i Utahu) a sam postupak ne koristi se još od 2010. godine.

Federalni branitelj Brad Levenson rekao je da Floyd želi izbjeći smrtonosnu injekciju koju mu je predložila država.

No, svako odbijanje predloženog postupka zahtijeva predlaganje alternativne metode, a Levenson je rekao je da bi 'metak bio najhumaniji način'.

Tužitelji su rekli da će sljedeći mjesec zatražiti nalog za Floydovu egzekuciju, s mogućim datumom njegove smrti početkom lipnja. Bilo bi to prvo pogubljenje u Nevadi od 2006. godine.

Floyd (45) je osuđen zbog ubojstva četvero ljudi i teško ozljeđivanje još jedne osobe u pucnjavi u supermarketu u Las Vegasu 1999. godine. Nakon što je priznao krivnju, osuđen je na smrtnu kaznu.

Floyd se mnogo puta žalio na kaznu, a njegovi odvjetnici rekli su da će 22. lipnja zatražiti pomilovanje od Odbora za pomilovanje države Nevada.

Njegov prošlogodišnji zahtjev da njegov slučaj razmotri i Vrhovni sud SAD-a je odbijen. 

Najnovija žalba dolazi nekoliko tjedana nakon što su članovi Skupštine Nevade, donjeg doma zakonodavnog tijela države Nevada, izglasali potporu zakonu o ukidanju smrtne kazne u državi.

Ako se većinom glasova usvoji u Senatu Nevade, zakon bi ukinuo sve smrtne kazne i pretvorio ih u doživotne kazne bez prava na žalbu. 

Trenutno je u toj državi na smrt osuđeno 70 osoba, a Nevada je jedna od 27 država koje još uvijek imaju smrtnu kaznu, prema američkom Informacijskom centru za smrtne kazne. Nevada je pomilovala samo jednog osuđenika na smrt i to daleke 1976. godine.

Vaša reakcija na temu