Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Youtube Shane MacGowan napisao je i najveći božićni klasik

Shane MacGowan napisao je i najveći božićni klasik

Taj hit su kasnije i kritizirali zbog stihova

Pjevač i frontmen grupe The Pogues, Shane MacGowan preminuo je u dobi od 65 godina nakon što mu je prošle godine dijagnosticiran virusni encefalitis, odnosno upala mozga, javljaju 24 sata.

Irski glazbenik ostat će zapamćen po brojnim hitovima koje je izvodio sa spomenutom grupom. Pjesma 'Fairytale of New York', božićni klasik iz 1987. posebno se ističe, a zanimljivo je i to da je Shaneu rođendan upravo na Božić.

Spomenuti hit izvodi MacGowan i pjevačica Kirsty MacColl, a postala je to i svojevrsna 'pijana himna' kako su je neki nazivali, posvećena ljudima sa slomljenim snovima i bez nade. Hit je to koji je u odnosu na vesele i zabavne blagdanske pjesme totalna suprotnost.

U pjesmi je pripovjedač irski imigrant koji je bačen u ćeliju kako bi prespavao Badnjak. Čuvši starca kako pjeva irsku baladu 'The Rare Old Mountain Dew', on počinje sanjariti o ženi.

Tako počinje priča o dvoje ljudi koji su se zaljubili u Americi i kojima su se rasprsnuli planovi o svijetloj budućnosti. 

Unatoč svojoj popularnosti, pjesma se našla na meti kritike zbog stiha u kojem Kirsty MacColl pjeva Shaneu: 'Smeće, crvu, ti jeftini ušljivi pe*eru'.

Zbog kontroverznih stihova proglasili su pjesmu homofobnom, a u live izvedbama često se cenzurirala ili su se mijenjale riječi pjesme. Čak je i BBC najavio kako će tijekom blagdanskih razdoblja puštati cenzuriranu verziju.

Preminuli frontmen grupe objasnio je jednom prilikom kako nije htio ispasti homofobičan.

- Rečeno mi je da je to uvredljivo za homoseksualce; ne razumijem kako to funkcionira. Nitko u bendu ne misli da je to vrijedno razmišljanja. Njezin lik je upotrijebio tu riječ jer je odgovarala načinu na koji je govorila i njenom karakteru. Ona je samo trebala biti autentičan lik - izjavio je ranije.

Inače, pjevačica Kirsty tragično je preminula 2000. godine kada ju je udario gliser dok je u Meksiku ronila sa svoja dva sina i tadašnjim dečkom, glazbenikom James Knightom.

Imala je 41 godinu, a nakon njene smrti je Shane priznao kako je bio depresivan i svaki put kada bi izvodio 'The Fairytale of New York' bi mu se slamalo srce jer 'više nije bilo isto pjevati to bez nje'.

Podsjetimo, božićni klasik je u prosincu prošle godine postao platinast s tri milijuna prodanih primjeraka u Velikoj Britaniji. 


Vaša reakcija na temu