Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Sigurnosni stručnjak ne isključuje mogućnost nuklearnog ratovanja: 'Putin ne blefira'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Sigurnosni stručnjak ne isključuje mogućnost nuklearnog ratovanja: 'Putin ne blefira'

'Rusiju treba uzimati za ozbiljno'

Profesor Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnosna pitanja s Fakulteta političkih znanosti, analizirao je u N1 Studiju uživo  taktičku igru Ukrajine i Rusije.

Po svemu sudeći, ocijenio je profesor Ogorec, Vladimir Putin nije ostvario ciljeve, nego ih je morao modificirati.

- Ako je krenuo s radikalnom agresijom protiv Ukrajine, onda se sada definitivno sveo na prostore Donbasa i proširenje odmetnutih pokrajina. Kada osvoji Mariupolj, vjerojatno će uspjeti i odvojiti Ukrajinu od Azovskog mora. Još će mu preostati možda odvojiti Odesu od ostatka Ukrajine. Koliko se vidi, baš mu i ne ide, ma što oni govorili - smatra Ogorec.

Potonuće Moskve vidi kao jako veliki udarac na moral ruske vojske, a što se tiče mirovnih pregovora - smatra da obje strane u ovom trenutku nemaju ozbiljnih namjera nastaviti ih.

Situacija na strani Ukrajine

- Ukrajinci dobivaju, Rusi nisu još uvijek ostvarili svoje strateške ciljeve. Rusi će u ozbiljne pregovore ući kada ostvare svoje glavne strateške ciljeve. To je ovladavanje cjelokupnim Donbasom i cjelokupnom Azovskom obalom, ako ne i dalje. Definitivno, Ukrajinci sada shvaćaju da i dalje mogu braniti svoj prostor, ostvaruju i određene uspjehe na bojnom polju. Ozbiljne pregovore teško se može očekivati u dogledno vrijeme - kazao je Ogorec.

Istaknuo je da je situacija od početka na strani Ukrajine.

- Onaj tko se brani motiviraniji je od onog tko napada, to je staro vojno pravilo. Vrijeme ne radi za Rusiju - rekao je Ogorec.

Dodao je da Rusija ima potencijala za daljnje vođenje borbenog djelovanja, ali da će sankcije ipak početi raditi svoje.

- Vidjet će se nestašica, problemi u gospodarstvu, imat će poteškoća po cijelom nizu normalnih životnih parametara.  Postavlja se i pitanje, bez obzira na količinu naoružanja, kolika je motivacija tih ljudi da se idu tući u Ukrajinu. Definitivno će biti sve manja - smatra profesor Ogorec.

Švedska i Finska kao članice u NATO-u

Profesor Ogorec smatra da bi obje zemlje vrlo brzo mogle postati članicama NATO-a jer će to ići ubrzanim tempom.

- I Švedska i Finska su već odavno ostvarile potencijale za integraciju u NATO savez. Apsolutno su kompatibilne - pojasnio je.

Naveo je da je pitanje tjedana, možda i dana, te daljnjeg ponašanja Rusije.

- Rusija od početka prijeti nuklearnim naoružanjem. Rusiju treba uzimati za ozbiljno. Putin ne blefira. Bojim se da je čak spreman na takvu opciju. Ali nisam siguran da bi u dogledno vrijeme došlo do nečeg takvog. Za sada smo u fazi prijetnje i odmjeravanja snage - smatra Ogorec.

Protjerivanje diplomatskog osoblja

- Treba se brinuti uvijek kada prestaju razgovori. Diplomatska predstavništva su jedan lijepi kanal i modalitet koji postoji stoljećima. Bilo kakvo zatvaranje tih kanala nije dobar signal niti s jedne strane. RH je članica EU i NATO-a, tako da je morala postupiti kao i ostale članice. Za očekivati je da Rusi naprave reciprocitet. Srećom, kada se stvari završe, razmjerno brzo se vrate diplomatski odnosi - rekao je Ogorec.

Naoružavanje Srbije

Komentirao je i Srbiju koja je pod velom tajne nabavila sofisticirani kineski proturaketni sustav, što je pojačalo strahove Zapada da bi rusko i kinesko naoružavanje Srbije moglo potaknuti tu zemlju prema još jednom ratu, posebno protiv Kosova koje je proglasilo neovisnost 2008.

- Oni su suverena samostalna država i imaju pravo zaštiti svoj prostor na način koji smatraju najboljim. Mi bismo trebali razmišljati o tome zašto se Srbija toliko naoružava, što to njima treba značiti. Postoji ta sigurnosna dilema koju se mora staviti u prvi plan - zbog čega, zašto? Što se tiče samih tih sustava, radi se o sustavima zračne protuobrane. Sada imaju kompletne sustave od velikih, srednjih do malih visina - kazao je Ogorec.

Ukazao je pritom da ne shvaća zašto naoružanje nabavljaju s različitih strana jer je takvo oružje tehnički teško uvezati u jedan harmoničan sustav.

Vaša reakcija na temu