Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Širi se navodna poruka Ruskinje: Preživjelo je samo 18 od 150 tenkista
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Širi se navodna poruka Ruskinje: Preživjelo je samo 18 od 150 tenkista

Otkriće je djelomično potvrđeno, ali ne skroz

Sedam dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ostaje nejasno koliko je žrtava Rusija pretrpjela. Ukrajinska vlada je 2. ožujka objavila da približan broj ruskih ljudskih gubitaka iznosi 5840. Rusija je samo priznala da je imala gubitke četiri dana nakon što je započela rat i nije objavila nikakve brojke.

Ali višestruki videozapisi i fotografije s bojišta upućuju na to da su invazijske snage pretrpjele teške žrtve, piše Ilja Ponomarenko, reporter ukrajinskog portala na engleskom jeziku The Kyiv Independenta.

Još jedan dokaz do kojeg je došao The Kyiv Independent baca više svjetla na sudbinu ruske 35. gardijske motorizirane brigade u ratu u Ukrajini. Deseci ruskih vojnika poginuli su u akciji u blizini grada Černihiva krajem veljače zbog ukrajinskog otpora. Nakon toga, desetine mrtvih ruskih tijela tajno su poslane kući, a rusko vodstvo nikada nije priznalo njihovu pogibiju.

The Kyiv Independent je dobio audio poruku s WhatsAppa, koju je snimila žena koja živi u gradu Alejsku u ruskoj regiji Altaju, oko 3500 kilometara istočno od Kijeva. Alejsk je matična baza 35. motorizirane brigade. U glasovnoj poruci neidentificirana žena plače govoreći svojoj prijateljici iz grupe na WhatsAppu da je lokalna 'tenkovska brigada potpuno uništena u Ukrajini', prenosi Index.

Konkretno, ona spominje da je 'preživjelo samo 18 od 150 momaka', što vjerojatno znači da su ukrajinske trupe uništile jednu od formacija brigade. Osim toga, kaže govornica, prva serija od 45 lijesova, uglavnom mladih ljudi iz obližnjih gradova i sela, stizala je u Alejsk na dan snimanja glasovne poruke.

Valja dodati da autentičnost ove poruke nije provjerena.

Uplakana žena također kaže da su neki od ubijenih bili njezini susjedi i poznanici. Posebno spominje vojnika po imenu Jevgenij Žilin. Ovo ime se može pronaći u registru s imenima 120.000 ruskih vojnika koji su navodno bili uključeni u invaziju na Ukrajinu, a koju je 1. ožujka objavio Ukrajinski centar za obrambene strategije. Na društvenoj mreži VK postojao je, ali je izbrisan korisnički račun Jevgenija Žilina iz Alejska.

Prema riječima spomenute žene, ubijeni su uglavnom bili vrlo mladi muškarci. Lokalna zajednica je za njihovu smrt saznala dan prije snimanja te je oplakivala gubitak.

Ovo otkriće je djelomično potvrđeno dokazima o angažmanu ruske 35. brigade u Ukrajini. Poznato je da su oklopne formacije brigade uništene u oružanim sukobima u blizini grada Černihiva, sjeverno od Kijeva, 26. veljače, uz mnogo ubijenih ili zarobljenih.

Ukrajinska vojska je toga dana posebno izvijestila o zarobljavanju bojnika Leonida Ščetkina, koji je služio kao glavni operativni časnik i zamjenik zapovjednika bojne u ruskoj vojnoj jedinici br. 41659, koja označava matičnu bazu 35. brigade. Osim toga, ukrajinski vojnici objavili su video koji prikazuje predaju ruskih vojnika koji otvoreno priznaju da su pripadnici brigade sa sjedištem u Alejsku.

Treba reći da ovo nije prvi borbeni angažman 35. brigade u Ukrajini. Njene su postrojbe identificirane 2014. godine u borbama protiv ukrajinskih snaga u Luganskoj oblasti u istočnoj Ukrajini.

U međuvremenu, rusko vodstvo i dalje odbija objaviti bilo kakve precizne podatke o svojim žrtvama u ratu u Ukrajini. U većini slučajeva, ruske propagandne kuće izvještavaju o ruskoj 'specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini' govoreći da ruskih žrtava nisu bilo.

No, do 1. ožujka, ukrajinska vojska je izvijestila o čak 5710 ruskih žrtava od prvog dana sveobuhvatne invazije, 24. veljače, što je usporedivo s ruskim vojnim gubicima u dvogodišnjem Prvom čečenskom ratu.

U svom najtežem porazu u Donbasu od kombiniranih rusko-militantnih snaga u Ilovajsku krajem kolovoza 2014. Ukrajina je izgubila ukupno 366 boraca, prema službenim podacima.

Vaša reakcija na temu