Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Sirijski liječnik: Putin ima kompleks manjka vrijednosti, on je čovjek bez emocija
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Sirijski liječnik: Putin ima kompleks manjka vrijednosti, on je čovjek bez emocija

Komentirao je informacije o sirijskim plaćenicima koji ratuju na ruskoj strani

Jamal Assad, sirijski aktivist i liječnik, gostovao je u Novom danu N1 televizije i komentirao stanje s ratom u Ukrajini. Assad je rekao da je točna informacija o 40.000 sirijskih plaćenika koji u Ukrajini ratuju na ruskoj strani.

'Mi smo prije sirijske nacionalne koalicije sirijske oporbe imali špekulacije da je ministar obrane Rusije bio u posjetu Bašaru al-Asadu, i tamo su dogovorili pomoć ruskim vojnicima, pogotovo 14. i 15. bataljun, koji su pod pokroviteljstvom Putina, on ih je opremio i naoružao i sad oni u Siriji čuvaju interes Rusije. Međutim, dogovor je bio da Bašar al-Asad vrati dio duga Putinu', rekao je Assad.

'2015. godine Alep je bio skoro pod našim zapovjedništvom pa se onda Putin umiješao na poziv al-Asada i tako da je on pomogao Bašaru al-Asadu da, nažalost, osvoji Alep i sad al-Asad mora vratiti taj dug', objasnio je. U Ukrajini se sad, kaže, vide iste slike kakve su svijet obišle iz Sirije.

'Vidimo razaranje demokracije, razaranje sloboda, vidimo usred Europe veliki val izbjeglica. Kuće su razorene…', rekao je. Komentirao je i Vladimira Putina.

'Taj Putin je… Ja ne mogu opisati koliko je zločest, podmukao, ima kompleks manjka vrijednosti, čovjek koji nema emocije. Ide razarati bolnice, škole, rodilišta… Taj čovjek je spreman napraviti sve, samo da ostane na vlasti', kazao je Assad.

Uspoređujući situaciju u Ukrajini i Siriji, Assad je rekao da postoje razlike, jer je ukrajinski narod jedinstven, a u Siriji je bilo više frakcija.

'Ukrajinski narod se bori za svoju zemlju, u Siriji je bilo drugačije, različita demografija u odnosu na Ukrajinu. Mi vjerujemo da će Ukrajinci pobijediti, opstati, da neće dati svoju zemlju', kazao je.

Što se Alepa tiče, to je veliki grad, drugi po veličini u Siriji i strateški je važan za Siriju, jer je blizu turske i jordanske granice.

'Da je Alep pao u naše ruke, tada bi Bašar al-Asad bio zaista gotov i na koljenima. Alep je vrlo važan po broju stanovnika, infrastrukturi i po svemu i zato su napadi na njega bili tako žestoki da ga je milom ili silom al-Asad htio osvojiti', rekao je Assad.

'Opasnost uvijek dolazi iz zraka, kao što je sad u Kijevu. Po meni treba Ukrajini dati zabranu leta iznad Ukrajine. Zato Rusija ima brojke, ruski vojnici su brojni, ali oni nemaju iskustvo boriti se tamo na zemlji. Jedino su jaki u zraku. To da Europska unija ima hrabrosti, a nema hrabrosti, da stavi zabranu leta nad Kijevom ili Ukrajinom, tada bi bila potpuno drugačija situacija', kazao je Assad.

Istaknuo je da su plaćenici jaki i utrenirani te da su ulične borbe njihova taktika, ali da misli da će teško poraziti Ukrajince. Što se tiče navoda o 300 dolara, koliko dobivaju za borbe u Ukrajini, Assad je rekao da je to velik novac, ali da sumnja da toliko dobivaju.

'300 dolara je veliko, ali mislim da puno manje dobivaju, čak možda i ništa, čak možda po naredbi Bašara al-Asada moraju ići tamo. To je 14. i 15. bataljun, oni moraju ići tamo, al-Assad mora platiti dug. Zato ruski vojnici nemaju iskustva u ratu, oni su naoružani, ali ovako da se idu boriti po gradovima, to nema šanse', rekao je.

'Zašto EU nešto ne učini, je li je strah Putina? Vidim da je Njemačka sa strane, a Putin je spreman ići daleko. U Siriji je al-Assad po naredbi Putina 143 puta koristio biološko i kemijsko oružje. Ako ne bude mogao doći do Kijeva, sigurno će koristiti biološko i kemijsko oružje, nuklearno sumnjam da će koristiti', rekao je Assad. Posljedice toga oružja bile su strašne, dodao je.

'To su djeca, stotine mrtvih, gušenje, suze… To je strašno nešto', kazao je Assad. Što se uvođenja sankcija tiče, mišljenja je da one Putinu ne mogu ništa.

'Sankcije mu ne znače ništa, jedino ga rušiti može ruski narod. Većina nije za taj rat, većina šuti jer se boje, boje se njegove policije, likvidacije. Zato taj narod šuti, ali kad-tad mora puknuti. Putin je podmukli zločinac i spreman je dobiti taj rat', zaključio je Assad.

Vaša reakcija na temu