Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com SKANDAL S EUROVIZIJE Iz Rumunjske poručuju da nisu Ukrajini dali maksimalan broj bodova

SKANDAL S EUROVIZIJE Iz Rumunjske poručuju da nisu Ukrajini dali maksimalan broj bodova

Tijekom direktnog prijenosa imali su 'tehničke poteškoće'

Šefica rumunjske delegacije na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2022. Julijana Marčuk tvrdi da je 12 bodova koje je Bukurešt dodijelio Moldaviji pripalo Ukrajini te da ne razumije zašto je EBU poništio glasanje njihovog žirija. 

Marčuk tvrdi da je rumunjski žiri poštovao sva pravila koja je EBU postavila.

'Iz Torina sam zvala Bukurešt, tražila sam da mi daju rezultat, jer do tog trenutka nisam znala i detalje o tome kako je žiri organiziran u studiju. Saznala sam da je glasanje organizirano po svim pravilima EBU, uz obavezno prisustvo zapisničara, koji je stigao u studio prije članova žirija. Članovi žirija nisu mogli komunicirati jedni sa drugima. Nisu mogli pričati. Svaka osoba je potpisala svoje glasove. Nisu vidjeli ni konačan rezultat žirija. Ne znamo u čemu je problem', kazala je Marčuk za rumunjski Telejurnal

U subotu navečer, tijekom velikog finala, Europska radiodifuzna unija poslala je nejasnu izjavu u kojoj se navodi da je otkrila 'nepravilne obrasce glasanja' otkrivene među šest neimenovanih zemalja nakon drugih proba za drugo polufinale. Glasovi njihovih žirija su poništeni i zamijenjeni 'zamjenskim zbirnim rezultatom za svaku zemlju na koju se ovo odnosi i za drugo polufinale i za veliko finale' (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim rezultatima glasanja). Brzo se doznalo da se radi o Azerbejdžanu, Gruziji, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumunjskoj i San Marinu.

Tijekom direktnog prijenosa tri od ovih zemalja, uključujući Rumunjsku, imale su 'tehničke poteškoće', što je dovelo do toga da izvršni supervizor EBU Martin Osterdal sam pročita rezultate naglas. Međutim, pojavili su se videozapisi na kojima se vidi da je rumunjska voditeljica spremna izreći bodove, no video se brzo prekine, prenosi Večernji list.

'Rumunjska televizija se u potpunosti posvetila sudjelovanju na Euroviziji 2022, plaćajući kotizaciju i pripremajući, sa svojim VRS timom, projekt koji je uživao priznanje javnosti. Međutim, bili smo iznenađeni kada smo otkrili da rezultat glasanja rumunjskog žirija nije uzet u konačnu rang listu, pri čemu su organizatori dodijelili još jedan set bodova natjecateljima u finalu, u ime žirija naše zemlje. Preciziramo da je žiri u Rumunjskoj odlučio predstavnicima Moldavije dodijeliti maksimalan broj bodova', tvrdi se u priopćenju rumunjske televizije.

Vaša reakcija na temu