Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot SKANDAL U SARAJEVU: U junećem bureku pronađena svinjetina, razbijen izlog pekare

SKANDAL U SARAJEVU: U junećem bureku pronađena svinjetina, razbijen izlog pekare

Iz pekare još nisu dobili službeni izvještaj o inspekciji

Nakon što je prilikom inspekcijske kontrole otkriveno i prošlog tjedna objavljeno da je u bureku iz sarajevske pekare Manja pronađen DNK svinjetine iako je proizvod deklariran kao burek s nadjevom od junećeg mesa, o skandalu se oglasila i sama pekara.

U priopćenju za medije iz pekare su napali medije jer su jednostrano objavili priopćenje koje im je poslala Federalna uprava za inspekcijske poslove a da od njih nisu tražili izjavu. Napisali su da su dužni obavijestiti javnost o ovom slučaju, a onda su se osvrnuli na skandal oko DNK svinjetine u bureku, piše Raport.ba.

Iz pekare još nisu dobili službeni izvještaj o inspekciji

'Povodom informacija u medijima o 'prisustvu svinjske DNK u bureku deklariranom kao proizvodu od junećeg mesa' ili zluradih naslova poput 'U bureku pekare Manja pronađena svinjetina', kompanija Krajina Klas obavještava javnost i zainteresirane strane da još uvijek nije dobila službeni izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata kantona Sarajevo, pa samim time nije u prilici komentirati navode medija koji su očigledno ili imali uvid u isti ili su dobili informaciju od nekoga iz Federalnog veterinarskog inspektorata', pišu oni.

'Federalni veterinarski inspektorat kantona Sarajevo ovim je potezom narušio pravila postupka kontrole na način da nije dostavio rezultate analize niti je došlo do završetka samog postupka, odnosno kompanija nije dobila mogućnost da se očituje povodom ovakvih navoda. Ovakvo neprofesionalno ponašanje inspektorata upućuje na zlu namjeru prema kompaniji Krajina Klas čime je nanesena poslovna šteta kompaniji te će Krajina klas pokrenuti pravni postupak u skladu sa zakonom radi zaštite integriteta i naplate šteta učinjenih poslovnom ugledu kompanije', dodaju u priopćenju.

Kažu da uopće ne koriste svinjsko meso

U priopćenju su naveli i da uopće ne koriste svinjsko meso ni proizvode od svinjskog mesa u dijelu proizvodnih pogona u kojima se obavlja priprema i proizvodnja bureka pa da je samim time nemoguće da dođe do miješanja pojedinih vrsta mesa. Ističu i da nakon što dobiju službeni izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata koji bi eventualno potvrdio pisanja medija,  izvršit će dodatnu analizu kako bi utvrdili gdje je došlo do kontaminacije mesa nenamjernim putem.

'Iz medijskih natpisa nije jasno je li izvještaj ispitivanja takav da je prisustvo svinjskog mesa potvrđeno u tragovima ili u određenom postotku, što unosi dodatnu nejasnoću u cijeli ovaj slučaj i jasno potvrđuje da su postupci Federalnog veterinarskog inspektora potpuno neprofesionalni', kažu i dodaju da tvrtka Krajina Klas primjenjuje najstrože standarde u prehrambenoj industriji koji se odnose na kvalitetu i sigurnost hrane.

Dan nakon otkrića razbijen izlog pekare

Dan nakon što je priča objavljena, razbijen je izlog pekare u Sarajevu. Dana 28.3. razbijen je izlog u pekare u sarajevskom naselju Hrasno.

Vaša reakcija na temu