Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Španjolski gradić promijenio ime u 'Ukrajina' iz solidarnosti s tom zemljom
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Španjolski gradić promijenio ime u 'Ukrajina' iz solidarnosti s tom zemljom

Primaju izbjeglice, preimenuju ulice…

Stoljećima se zvao Fuentes de Andalucia, sve dok ove godine vlasti gradića od 7100 stanovnika na jugu Španjolske nisu odlučile preimenovati ga u 'Ukrajina' tijekom ovogodišnjeg velikog tjedna, prenose APA i Reuters.

Odluka je donesena, očito, puno ranije, jer je zeleno-lijeva administracija gradonačelnika Francisca Martineza, osim što je nazive grada na prometnicama zamijenila pločama u bojama ukrajinske zastave, neke gradske ulice preimenovala je u Kijev, Odesa i Mariupolj.

Martinez je kazao da je cilj akcije podići svijest o užasnom ratu u Ukrajini i napadu Rusije na tu zemlju. Gradić, međutim, priprema još i smještaj 25 izbjeglica iz Ukrajine, građani prikupljaju donacije za izbjeglički centar (u samo dva dana prikupili su već 3500 eura)…

Fuentes de Andalucia, odnosno privremeno Ukrajina, nije gradić bez povijesti.

Premda tu nije bilo nikakvih borbi tijekom Španjolskog građanskog rata, ovdje su fašisti Francisca Franca prvih dana po nasilnom preuzimanju vlasti pobili čak 116 građana, uglavnom djevojaka i mladića antifašista, i to uglavnom nakon nekih od najbestijalnijih mučenja, javlja RTL.

Vaša reakcija na temu