Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay SPUTNIK V: Srbija će proizvoditi rusko cjepivo

SPUTNIK V: Srbija će proizvoditi rusko cjepivo

Moguća distribucija u ostale europske države

Nenad Popović, ministar bez portfelja u vladi Srbije, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, poručio je da su krajem prošlog tjedna počeli službeni razgovori o proizvodnji ruskog cjepiva Sputnik V u Srbiji, priopćeno je iz vlade, prenosi Poslovni dnevnik.

Popović je zajedno sa stručnjacima iz Instituta Torlak i Ministarstva zdravlja održao sastanak s Danilom Taljanskim, glavnim direktorom organizacije Generium, koja je najveći ruski proizvođač cjepiva Sputnik V.

Danilo Taljanski je potvrdio spremnost ruske strane da obavi transfer tehnologije i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruskog cjepiva protiv koronavirusa.

Prema riječima Nenada Popovića, u ovom trenutku Sputnik V, izvan područja Ruske Federacije, proizvodi se samo u Kazahstanu.

Proizvodnja ruskog cjepiva u Srbiji će, kako je objasnio minister Popović, imati veliki značaj – prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju cjepiva u jugoistočnoj Europi.

S organizacijom Generium potpisan je protokol kojim su utvrđeni daljnji koraci prema uspostavljanju zajedničke proizvodnje cjepiva Sputnik V u Srbiji.

Sljedećih dana ruski će stručnjaci posjetiti Srbiju i Institut Torlak kako bi se uvjerili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ta institucija.

Vaša reakcija na temu