Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Srbija uvela mjeru za povratnike iz Hrvatske

Srbija uvela mjeru za povratnike iz Hrvatske

Tko je prekrši, prijeti mu velika kazna

Srbija očekuje povratak više od 50.000 svojih državljana iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, a zbog epidemiološke situacije u okruženju i povećanog rizika od širenja koronavirusa danas u 18 sati stupit će na snagu mjere pojačanog nadzora za sve povratnike iz inozemstva.

Po odluci Kriznog stožera svi državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja s povećanom transmisijom koronavirusa moraju se elektronički registrirati u zdravstveni sustav radi epidemiološke kontrole i brzog reagiranja u slučaju pojave simptoma covida-19, izjavio je u četvrtak epidemiolog i član Stožera Predrag Kon. Ako to ne učine, prijete im novčane kazne i do 150.000 dinara (9500 kuna), javlja Index.

U elektroničkom sustavu uvedenom zbog pandemije covida-19 već postoje prijave poput testa samoprocjene na portalu e-zdravlje, a potrebno je unijeti granični prijelaz i datum ulaska u Srbiju te osobne podatke, a cijela procedura, kako je objasnio Kon, traje tridesetak sekundi.

Ta procedura koja ne podrazumijeva samoizolaciju niti ograničenje kretanja, neophodna je kako bi se čim prije reagiralo u slučaju pojave simptoma covida-19 i tegoba poput povišene temperature, gubitka čula okusa i mirisa te respiratornih problema koji bi podrazumijevali odlazak kod liječnika u ambulantu za covid.

To je obveza svih građana 'i nije više njihova osobna stvar', naglasio je Kon jer se, u slučaju da ti ljudi budu uzrok širenja zaraze ili izazivanja ozbiljnijih epidemioloških posljedica, mogu primijeniti i zakonske mjere.

Isti sustav prijavljivanja mogao bi se u dogledno vrijeme primjenjivati i za škole, obiteljska i ostala slavlja i praznike, uključujući doček Nove godine, kazao je Kon.

U Srbiji su, prema posljednjim službenim podacima od srijede, potvrđena 102 nova slučaja covida-19, dosad je ukupno 32.613 oboljelih, a još je jedan smrtni slučaj potvrđen, čime je 736 umrlih od početka epidemije 6. ožujka.

Novi slučajevi zaraze otkriveni su među 7582 testirana uzorka, na bolničkom liječenju je 341 pacijent od kojih su 23 na respiratorima.

U Srbiji je do sada na covid-19 testirano ukupno 1.049.379 uzoraka. 

Vaša reakcija na temu