Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Što je točno grupa Wagner koju se naziva privatnom vojskom Vladimira Putina?
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Što je točno grupa Wagner koju se naziva privatnom vojskom Vladimira Putina?

Službeno, ne postoje veze između njih i ruske vlade

Velika Britanija uvela je nove sankcije pojedincima povezanim s Rusijom. Među njima je i grupa Wagner. Ova organizacija je grupa plaćenika koji je prvi put identificirana 2014. godine kada je u konfliktu u istočnoj Ukrajini podržala proruske separatiste.

Otada, bili su uključeni u brojne sukobe u drugim regijama, poput Sirije, Mozambika, Sudana i Srednjoafričke Republike. Ova paravojna grupa opisuje se kao privatna vojska Vladimira Putina.

Grupa je, navodno, dobila zadatak da ubije ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss opisala je u svojoj izjavi o novim sankcijama ovu grupu kao 'unajmljene nasilnike', rekavši kako su oni, uz oligarhe i tvrtke, 'sudionici u ubojstvima nedužnih civila i kako je pravedno da zbog toga plate'.

Službeno, ne postoje veze između grupe Wagner i ruske vlade. Vlada poriče bilo kakvu vezu s grupom, a i sama grupa u pravnom smislu ne postoji jer su privatne vojske u Rusiji ilegalne.

Vjeruje se da je grupu Wagner utemeljio Jevgenij Prigožin, bogati poslovni čovjek povezan s Putinom. Prigožin je, ipak, oduvijek nijekao bilo kakvu vezu s Wagnerom, piše BBC, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu