Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/N1 Vojni analitičar otkrio što je trenutno najveća vojna tajna u Rusiji
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Vojni analitičar otkrio što je trenutno najveća vojna tajna u Rusiji

'Oni su vjerovali da će ih Ukrajinci dočekati cvijećem i čajem. Nevjerojatno. Putin sad mora odlučiti isplati li se više ginuti u Ukrajini'

Vojni analitičar Mario Galić komentirao je u N1 Studiju uživo situaciju u Ukrajini. On kaže kako je uobičajeno da vojska objavljuje dnevne izvješća, ali i da svaka vojska stavlja naglasak na one podatke koji joj u tom trenutku odgovaraju i prikazuju je uspješnijom i u boljem svjetlu od neprijateljskih snaga.

- Morate znati da će svaka strana govoriti ono što njima ide u korist. Tako i ukrajinska vojska. Njima trenutno ide u korist da su zaustavili napredovanje Rusa na gotovo svim pravcima. Teške borbe se još vode u Mariupolju, ali to se i očekivalo. Oni su spremni na otpor i bore se od 2014. Ruska vojska na ostalim mjestima uglavnom stoji, a na nekim dijelovima Ukrajina je preuzela inicijativu. To se odnosi na prekidanje opskrbnih puteva… Glavno težište ukrajinske vojske je da ne dopusti okruženje Kijeva. Ne može se krenuti u napad dok nije opkoljen grad. Ne znam imaju li oni (Rusi) uopće više volje za to. Podaci o gubicima su sad najveća vojna tajna u Rusiji. Zadnje što su objavili je da je poginulo 1500 vojnika, to je valjda 10 puta manje od stvarnog broja - govori.

Dodaje kako su obostrani gubici jako veliki. 

- I ukrajinska snaga ima jednako velike gubitke. Borbe su prva dva tjedna bile velike. Ne možemo još reći da je Mariupolj pao, ali da je samo pitanje vremena kad će ga Rusi osvojiti, to da. Rusi su tamo poslali Čečene da ne bi oni ginuli. Ulične borbe su nešto najgore u ratovanju, to morate ići čovjek na čovjeka - objašnjava.

Na pitanje o tome što je s Odesom, Galić kaže kako su Rusi definitivno odustali od ovog grada. 

- Da bi se isplatilo izvršiti pomorski desant, kopnene snage moraju biti puno bliže. Ruske snage su od Odese udaljene barem dva tjedna intenzivne borbe, gubitaka. Oni na Odesu više ne pomišljaju. Onaj desantni brod koji je uništen je prevozio snage prema Mariupolju'.

- Putin nije zadovoljan kako mu ide rat. Dok ne osvoji Mariupolj, neće biti konkretnih pregovora. Mora ga se očistiti, s ruske strane tako misle. Ovaj rat je ušao u potpuno novu fazu - govori.

Galić kaže i da je Putin imao loše informacije prije kretanja u invaziju. 

- Oni su vjerovali da će ih Ukrajinci dočekati cvijećem i čajem. Nevjerojatno. Putin sad mora odlučiti isplati li se više ginuti u Ukrajini. Ruski generali vide da se ruska vojska rasipa, oni dovlače snage s dalekog istoka, Rusi masovno bježe. Najnovije, morali su povući vojsku iz Armenije i Gorskog Karabaha pa je azerbajdžanska vojska u ušla u Karabah. Jer znaju da Rusi ne mogu ništa. Takve će im se stvari sad događati. Ruska vojska može bez problema dići milijun rezervista u najboljim godinama, ali Putin se to ne usudi napraviti. Ekonomske sankcije počinju djelovati - govori Galić objašnjavajući da je odlaskom Renaulta iz Rusije došlo u pitanje više od 100 tisuća radnih mjesta koja teško da će se spasiti i u slučaju izgledne privatizacije Autovasta.

Galić kaže da razumije zašto Ukrajinci inzistiraju na tome, ali da NATO ni u kojem slučaju ne može donijeti odluku o zatvaranju zračnog prostora iznad Ukrajine. 

- To bi dovelo svijet na rub trećeg svjetskog rata - zaključuje.

Vaša reakcija na temu