Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash/Ilustracija STRAVA NA GRANICAMA Žene i djeca iz Ukrajine žrtve trgovine ljudima!
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

STRAVA NA GRANICAMA Žene i djeca iz Ukrajine žrtve trgovine ljudima!

'Morali smo uvesti procedure da onemogućimo sumnjivce'

I danas su otvoreni humanitarni koridori kojima se izvlače civili iz ukrajinskih gradova. No, iz Mariupolja, Berdjanska, Zaporižja i drugih gradova moglo se izaći samo u osobnim automobilima, i to ako su ruske snage u tim trenucima prekinule granatiranje. Ukrajinske vlasti optužuju Rusiju da blokira konvoje pomoći. Civile u istočnom dijelu zemlje pozivaju da odu prije najavljene ofenzive ruskih snaga.

Istodobno, iz Ukrajine je u druge europske zemlje do sada izbjeglo 4,8 milijuna ljudi, a najveći teret izbjegličke krize podnose Poljska, Rumunjska, Moldavija, Mađarska i Slovačka.

Žene i djeca koji dolaze s ratnog područja na meti su i trgovaca ljudima koji žele iskoristiti njihovu tragediju. Takvih slučajeva najviše je na granici s Poljskom. Na mađarsko-ukrajinskoj granici je Marin Ćurić

'Što je manji broj prelazaka, odnosno ulazaka u određenu zemlju, to je i manje zabilježenih pokušaja seksualnog iskorištavanja. Najviše su ugroženi djeca i žene koji putuju sami. Među volonterima koji ih dočekuju zna biti onih koji ih žele iskorištavati, do sada je zabilježeno nekoliko slučajeva u nekoliko zemalja. UNHCR upozorava sve zemlje koje primaju izbjeglice, kako ukrajinske izbjeglice moraju identificirati, registrirati i zaštititi odmah po dolasku u zemlju. Ono što se na prvu možda čini kao dobročinstvo, kao solidarnost, iza toga se mogu kriti opasne namjere', izvijestio je.

Evo što kažu na mađarsko-ukrajinskoj granici i kako se protiv toga bore...

'Među tolikim ljudima ima i onih sumnjivih namjera. Zbog toga smo morali biti posebno oprezni. Morali smo uvesti procedure da onemogućimo sumnjivce. Ubrzo smo dobili pomoć policije, ali i vojske', rekao je Imre Szabjan, Malteški red u Mađarskoj, prenosi HRT.

Vaša reakcija na temu