Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Studenti i izbjeglice u Lavovu pletu mreže za frontu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Studenti i izbjeglice u Lavovu pletu mreže za frontu

Koriste je u ratnim djelovanjima i kao zaštitu za civilne objekte od strateškog značenja

U Lavovu je trenutačno mirno, a tijekom noći oglašena je jedna zračna uzbuna, koja je trajala oko sat vremena, izvijestio je Dragan Nikolić za HRT iz zasad još mirnog grada. 

Kako bi pomogli i uključili se u obranu domovine, na Politehničkom fakultetu, jednom od najstarijih tehničkih fakulteta u Europi, brojni volonteri i izbjeglice pletu mreže, što je prva inicijalna faza za maskirne mreže za ukrajinsku vojsku. Koriste je u ratnim djelovanjima i kao zaštitu za civilne objekte od strateškog značenja.

Sveučilište je sada zatvoreno. Studenti su na društvenim mrežama oglasili potrebu za mrežama i prikupili ono što je postojalo - od nogometnih do ribarskih mreža, no došlo je do nestašice. Uz pomoć uputa s YouTubea te nekoliko volontera koji znaju kako se mreže pletu, počeli su ih izrađivati. U prva dva dana ispleli su ih samo četiri, no nakon nekoliko dana izvještili su se i sada ih pletu nekoliko desetaka dnevno.

Dosad je napravljeno više od 400 manjih mreža koje se kasnije spajaju u velike maskirne i šalju na prvu liniju obrane, ali i u druge gradove, piše HRT.

Vaša reakcija na temu