Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sunčana Glavak pozvala Europsku agenciju za lijekove na proaktivnost i snažnije informiranje medija i javnosti

Sunčana Glavak pozvala Europsku agenciju za lijekove na proaktivnost i snažnije informiranje medija i javnosti

Za sada se čini kako odobrena cjepiva pokazuju dobre rezultate po pitanju soja iz Ujedinjenog Kraljevstva

Danas je na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta održana rasprava s izvršnom direktoricom Europske agencije za lijekove (EMA) Emer Cooke o COVID-19 cjepivima u EU. U širokoj raspravi, zastupnici su se dotaknuli aktualnih pitanja poput kašnjenja u isporuci cjepiva u države članice, mogućih novih odobrenja cjepiva te učinkovitosti odobrenih cjepiva na nove sojeve virusa. U raspravi je sudjelovala i zastupnica u Europskom parlamentu i članica odbora ENVI Sunčana Glavak.

Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove Emer Cooke naglasila je pitanje učinkovitosti odobrenih cjepiva na nove sojeve virusa bolesti COVID-19. 'EMA je zatražila od farmaceutskih tvrtki istraživanje i procjenu moguće reakcije cjepiva na nove sojeve virusa. Za sada se čini kako odobrena cjepiva pokazuju dobre rezultate po pitanju soja iz Ujedinjenog Kraljevstva', istaknula je Cooke te kazala kako su novi sojevi očekivani jer isto se događa sa svim virusima.

Zastupnica Sunčana Glavak istaknula je kako situacija u kojoj su države članice suočene s kašnjenjenjem u isporuci cjepiva izaziva zabrinutost građana. Pitala je izvršnu direktoricu što EMA može učiniti kako bi se poštovali rokovi. 'Jasno je da su ugovori u nadležnosti Komisije, no jeste li tijekom odobrenja cjepiva znali na koje se količine cjepiva računalo za potrebe država članica? Važno je da EMA bude proaktivnija i prisutnija u medijima i javnosti, snažnije ih informirajući', rekla je zastupnica Glavak.

Emer Cooke istaknula je da je Europska agencija za lijekove u stalnom kontaktu s Europskom komisijom te da proaktivno zahtjeva ažurne informacije od farmaceutskih tvrtki o svim bitnim pitanjima koja su postavljali zastupnici. Posebno se referirala i na pitanje zastupnice Glavak te se složila kako je potrebno da EMA bude prisutnija s relevantnim informacijama u javnosti i medijskom prostoru. 

Vaša reakcija na temu