Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay SVJEDOČANSTVA UKRAJINACA 'Rusi nas muče kliještima i strujom, siluju nam žene'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

SVJEDOČANSTVA UKRAJINACA 'Rusi nas muče kliještima i strujom, siluju nam žene'

Neki vojnici su rekli da im je ubrizgana nepoznata tvar nakon čega bi izgubili pamćenje

Ukrajinska povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova objavila je na svom Facebook profilu svjedočanstva zarobljenih ukrajinskih vojnika i pozvala UN da istraži navode o ratnom zločinu nad zarobljenicima.

Kazala je da su, tijekom nadzornog posjeta zdravstvenoj ustanovi, ukrajinski vojnici izvijestili o mučenju i zlostavljanju. Većina ih je zarobljena kod Mariupolja.

'Mučili ih kliještima i strujom, ubrizgali im nepoznatu tvar'

Prema njihovim riječima, u početku su držani u podrumima i industrijskim zgradama, a kasnije su prebačeni u pritvorske centre u područjima Donjecke oblasti pod kontrolom Moskve. Na kraju su završili u pritvoru u ruskom Taganrogu i Voronježu.

Tijekom tih premještaja, zarobljenicima su oči bile zalijepljene ljepljivom trakom, glave pokrivene vrećama, a ruke vezane. Stražari bi ih više puta tukli, ponižavali i prijetili da će ih ubiti. Rusi bi se posebno okrutno odnosili prema ukrajinskim časnicima i pripadnicima puka Azov, napisala je Denisova, prenosi Index.

Navela je i da su zatvorenike mučili kliještima, tukli kundacima pušaka i palicama, gušili, mučili strujom i udarali nogama.

Neki vojnici su rekli da im je ubrizgana nepoznata tvar 'M', nakon čega bi se onesvijestili i izgubili pamćenje. Prisiljavali su ih, tvrde, da recitiraju povijest ruskog grba i zastave te pjesmu pod nazivom 'Oprostite nam, dragi Rusi' i da pjevaju rusku himnu. Ako bi to odbili, kazali su, slijedilo je daljnje mučenje.

Silovali žene, 30 ljudi dobilo 1.5 litara vode

Žene su, stoji u objavi, držali u pritvorskom centru u Donjecku. Između 17 i 20 žena bilo je nagurano u ćelije namijenjene za smještaj dvije do tri osobe. Umjesto zahoda su imale kantu, a nisu imale ni pristup sredstvima za osobnu higijenu ni tuševima.

Tvrde i da su Rusi pred njih dovodili zarobljene ukrajinske muškarce koje bi zatim divljački premlaćivali i tako zarobljene žene prisiljavali na seksualne činove.

Nadalje je navedeno da su ukrajinski ratni zarobljenici dobivali dnevno po 1,5 litara vode na 30 do 40 ljudi. Dok su ih držali u Donbasu, dnevni obroci su im se sastojali od kriške kruha sa svinjskom mašću. Kad bi im dali da jedu meso, Rusi bi im govorili da se radi o ljudskom mesu, prenosi Denisova. Zarobljenicima je također bilo zabranjeno kontaktirati svoje obitelji.

Denisova je istaknula da ovi izvještaji pokazuju da Rusija krši međunarodno pravo i konvencije o ljudskim pravima, uključujući Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima. Pozvala je UN da istražuje i dokumentira ove ruske zločine, za koje je rekla da su očito prekršili prava ukrajinskih građana.

Vaša reakcija na temu