Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay SVJEDOCI RUSKOG NAPADA ZAPREPAŠTENI 'Nebo je postalo crveno. Ni Poljska nije sigurna'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

SVJEDOCI RUSKOG NAPADA ZAPREPAŠTENI 'Nebo je postalo crveno. Ni Poljska nije sigurna'

'Očigledno više nije važno gdje se nalaziš'

Svjedoci ruskog napada na ukrajinsku vojnu bazu Javoriv ispričali su kako je za vrijeme raketiranja 'noćno nebo poprimilo crvenu boju'.

Rusija je jutros ispalila oko 30 projektila na bazu izvan grada Lavova. U tom je napadu poginulo najmanje 35 ljudi. Baza se nalazi ​​u blizini glavnog prijelaza u Poljsku kojim se koriste ukrajinske izbjeglice. 

Nekoliko sati nakon napada vozila hitne pomoći i dalje su jurila na mjesto događaja.

Na videosnimci koja je objavljena na društvenim mrežama, a čiju je vjerodostojnost potvrdio BBC, vidi se ogroman krater i gusti dim koji izlazi iz obližnje zgrade.

'Otišli smo u bunker. Izgledalo je zastrašujuće'

Duhnič Vitalij, 19-godišnji student koji živi u obližnjem stambenom naselju, rekao je da je tijekom napada noćno nebo postalo crveno. 

'Ovdje ne čujemo sirene koje upozoravaju na zračni napad. Probudila nas je prva eksplozija. Otišli smo u bunker. Izgledalo je zastrašujuće', rekao je Vitalij, prenosi Index

Dodao je kako je njegov 25-godišnji rođak trenirao u toj bazi i da obitelj još uvijek pokušava stupiti s njim u kontakt.

Nadin Berezovska je kazala kako je gledala raketiranje iz stana svojih roditelja, u koji se preselila nakon što je pobjegla iz Kijeva.

'Bilo je strašno. U šoku smo. Očigledno više nije važno gdje se nalaziš. Nismo sigurni. Kako Poljska može biti sigurna?', rekla je 39-godišnja fotografkinja.

Samo 25 kilometara od poljske granice

Vojna baza Javoriv se koristi za obuku ukrajinskih vojnika, a u nju često dolaze vojni instruktori iz SAD-a i drugih zemalja NATO-a. Dužnosnik NATO-a rekao je da u bazi za vrijeme napada nije bilo pripadnika zapadnog vojnog saveza.

Baza se nalazi samo 25 km od granice s Poljskom koja je članica NATO-a. Napad je uslijedio dan nakon što je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao da konvoje s oružjem koje Zapad šalje Ukrajini Moskva smatra legitimnim metama.

Vaša reakcija na temu