Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TAJNA USPJEHA Kako je Izrael osigurao više doza cjepiva protiv koronavirusa nego im treba?

TAJNA USPJEHA Kako je Izrael osigurao više doza cjepiva protiv koronavirusa nego im treba?

Dok na svjetskom tržištu traje bespoštedna borba država i blokova, bolje rečeno, otimačina

Na svjetskom tržištu traje bespoštedna borba država i blokova država za cjepivom protiv koronavirusa na koje se gleda kao na put za ponovno uspostavljanje normalnog života bez straha za zdravlje i život, ali i kao način za pokretanje punog ekonomskog potencijala. 

I dok se bogate i velike države svim silama trude kako bi došle do što više doza cjepiva, Izrael je već osigurao dolazak i više doza nego im uopće i treba te su 'svjetski prvaci' u broju cijepljenih u odnosu na cijelu populaciju. 

Kako je država s tek oko 9 milijuna stanovnika uspjela uvjeriti farmaceutske tvrtke da baš njima, a ne nekim većim i bogatijim državama, osiguraju dovoljan broj doza za brzo procjepljivanje stanovništva? 

Odgovor na ovo pitanje leži u 17 razgovora između Pfizerovog direktora Alberta Burla i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i izraelskog ministra zdravstva Yulija Edelsteina, piše Financial Times, prenosi RTL

Dvojica izraelskih političara su obećala farmaceutskoj kompaniji da će provesti jednu od najbržih kampanja cijepljenja u svijetu i Pfizeru predavati podatke o utjecaju cjepiva na pandemiju sve dok druga strana nesmetano dostavlja nove doze. Pfizer je na to pristao i isporuka je počela sredinom prosinca. 

Dok se druge države muče s nabavom, a obećane doze cjepiva im kasne, Izrael je već uspio s prvom dozom cijepiti 2,6 milijuna stanovnika, a drugu dozu je dobilo više od 1,1 milijun, većinom starijih od 60 godina. 

'Cijepimo 10 puta brže od SAD-a', pohvalio se Netanyahu u nedjelju i obećao još milijun procijepljenih samo ovaj tjedan. "Ni jedna država nije napravila ono što smo mi napravili", dodao je.

Izraelu će i Moderna u ožujku početi isporučivati ranije naručeno cjepivo, a milijune doza će im isporučiti i AstraZeneca. Do tada, Izrael već planira da će većinu svoje punoljetne populacije već procijepiti s Pfizerovim cjepivom. 

'Još ne znamo što će Izrael napraviti s tim dozama', rekao je ministar zdravstva Edelstein. Odbacio je navode da su već neke europske saveznice, poput Cipra, tražile pristup tom dodatnom cjepivu. 

'Nećemo se baviti prodajom viška cjepiva', tvrdi ministar te dodaje da žele osigurati dovoljno doza za svoje stanovništvo. 'Vidjet ćemo i što možemo napraviti i za svoje susjede jer nije u izraelskom interesu da Palestincima bude loša situacija kao što je sada', dodao je. 

Izraelske bolnice već sada prikupljaju podatke o količinama antitijela kod zdravstvenih radnika i padu infekcija kod onih koji su primili drugu dozu. Ti podaci kazuju da, iako je Izrael procijepio s jednom dozom gotovo 40 posto stanovništva, pandemija u državi još nije stavljena pod kontrolu. 

'Zamišljam dva trkaća automobila - u lijevom je cjepivo, a u desnom povećani broj infekcija. Nadam se da će automobil s cjepivom prvi stići na cilj', slikovito je opisao situaciju Edelstein. 

Vaša reakcija na temu