Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay TEŠKA SITUACIJA NA RATIŠTU Ukrajinu čeka brutalno proljeće
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

TEŠKA SITUACIJA NA RATIŠTU Ukrajinu čeka brutalno proljeće

'Mi smo ti koji plaćaju pravu cijenu slobode'

Nekoliko kilometara od bjeloruske granice ukrajinske snage vježbaju za brutalno proljeće koje očekuju. Zastarjeli tenkovi T-72 - neki dvostruko stariji od svojih posada - ispaljuju granate u maglu dok kopnene trupe vježbaju juriš na napuštene zgrade.

Neke vježbe održavaju se u jezivo tihom gradu Pripjatu, napuštenom nakon nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine, piše CNN. Dok vojnici prolaze obuku, general Serhij Najev preuzima desetak kamioneta naoružanih teškim mitraljezima i protuavionskim topovima, nabavljenih kroz grupno financiranje kako bi se Ukrajini pomoglo u odbijanju napada dronova Shahed iranske proizvodnje, koji su prouzročili štetu ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi.

Tenkovi bi mogli biti presudni za iduću fazu rata

Zdepast i ljubazan zapovjednik Najev vjeruje da će se sljedeća faza ovog rata voditi tenkovima. I to ne njegovim prastarim T-72, već modernijim mašinama kao što su njemački Leopard 2 i britanski Challenger. Ukrajinski dužnosnici kažu da im treba nekoliko stotina tenkova, ne samo za obranu svojih sadašnjih položaja već i za borbu s neprijateljem u nadolazećim mjesecima.

'Naravno, treba nam velik broj zapadnih tenkova. Puno su bolji od sovjetskih modela i mogu nam pomoći da napredujemo. Stvaramo nove vojne jedinice. A naše sljedeće akcije ovisit će o njihovoj borbenoj spremnosti. Stoga je pomoć Zapada izuzetno važna', govori Najev za CNN.

Ukrajinci ponajprije misle na Leopard 2, koji je relativno jednostavan za održavanje i upravljanje, a u službi je mnogih zemalja NATO-a. I vojni i politički vrh u Ukrajini nadali su se da će sastanak ukrajinskih partnera u Ramsteinu u petak upaliti zeleno svjetlo za njihovu isporuku, ali Njemačka se suzdržala.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je nakon sastanka da su on i njegov njemački kolega Boris Pistorius 'imali iskrenu raspravu o Leopardu 2, koja će se nastaviti'.

Podoljak: Razočarani smo

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je u petak za CNN: 'Razočarani smo. Shvaćamo da neke zemlje imaju zadršku. Ali što sporije ovo ide, to više naših vojnika i civila gine. Bilo bi značajno kada bi Njemačka preuzela vodeću poziciju.'

Podoljak tvrdi da bi 300 do 400 ovih tenkova nadmašilo 2000 do 3000 tenkova iz sovjetske ere: 'To bi naglo ubrzalo tempo rata i pokrenulo završnu fazu.'

Istodobno ukrajinski dužnosnici kažu da im ponestaje rezervnih dijelova za tenkove iz sovjetske ere te da razgovaraju s drugim državama bivšeg sovjetskog bloka u potrazi za zalihama.

Ukrajinci strahuju da bi druga ruska ofenziva mogla započeti u roku od dva mjeseca. Do proljeća će 150.000 Rusa unovačenih prošle jeseni biti obučeno i vjerojatno uključeno u jedinice spremne za borbu. Za Ukrajince je to utrka s vremenom u kojoj vojsku temeljenu na sovjetskoj opremi pretvaraju u onu koja koristi napredno zapadno oružje.

Ništa od američkih Abramsa

Ukrajinci neće dobiti tenkove M1 Abrams, koji su moćni, ali teški za održavanje. Colin Kahl, glavni politički savjetnik Pentagona, rekao je za M1 tenk da je skup i da je obuka dugotrajna.

Stručnjaci također vjeruju da bi njemački tenkovi mogli napraviti razliku. 'Leopard 2 je moderan, dobro zaštićen tenk s dobrim senzorima', rekao je za CNN Jack Watling, viši znanstveni suradnik na Royal United Services Instituteu (RUSI).

'Izvorno je dizajniran da ga mogu održavati ročnici i stoga ga je jednostavnije održavati u borbi od nekih drugih NATO-ovih tenkova, poput Challengera 2. Također postoji proizvodna linija za opskrbu Leoparda 2 rezervnim dijelovima', rekao je Watling.

No drugo oružje i dalje pristiže - oklopna vozila Stryker i borbena vozila pješaštva Bradley iz SAD-a, haubice iz Finske, napredni topnički sustav Archer i protutenkovska oružja iz Švedske. Ukrajinska vojska mora obučiti jedinice na novoj opremi i integrirati je u svoje postojeće formacije.

'Cijela postrojba trebala bi biti opremljena istim vozilom tako da je cijela bojna opremljena Bradleyjem, ako ga dobijemo, ili Leopardima', rekao je general Najev za CNN.

Ukrajina stalno povećava zahtjeve za oružjem

Nekoliko visokih ukrajinskih dužnosnika reklo je da Ukrajina želi zgrabiti inicijativu prije nego što Rusija ojača svoje linije i svoje taktičke skupine na razini bojne. Linije bojišnice - sve od ruske granice na sjeveroistoku do Crnog mora - malo su se promijenile od ukrajinskog napredovanja u Harkivu i Hersonu u jesen prošle godine.

Podoljak je rekao da bi brze isporuke modernih tenkova lokalizirale rat: 'Ne bi se širio, nego bi ostao na okupiranim teritorijima i bio bi odlučen tenkovskim ratovanjem.'

Ukrajina treba tenkove za brzo čišćenje okupiranog teritorija, ali i rakete većeg dometa, naglasio je Podoljak. Očekuje da će Rusi 'dovesti puno više vojnika, puno stare sovjetske opreme, sve što im je prema našim procjenama ostalo u skladištima'.

Čini se da Rusi pokušavaju smanjiti ranjivost svojih zaliha streljiva i koncentracija trupa premještajući ih dalje od bojišnice, možda čak i izvan dometa američkih sustava HIMARS, koje je Ukrajina učinkovito koristila protiv takvih ciljeva, piše Index.

Izgleda da se popis opreme koju Ukrajinci žele neprestano širi, ali Podoljak odgovara: 'Naši dečki ne napuštaju bojište, čak i ako im nije dostavljeno novo oružje. Samo će umirati češće i redovitije.'

'Razumijem da se neke zemlje mogu osjećati umornima od ovog rata', rekao je Podoljak za CNN te zaključio: 'Ali mi smo ti koji plaćaju pravu cijenu slobode. Mi smo ti čiji narod gine zbog ruske agresije.'

Vaša reakcija na temu