Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Tinejdžerici tijekom ruskog napada geler probio lubanju i zaustavio se usred mozga
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Tinejdžerici tijekom ruskog napada geler probio lubanju i zaustavio se usred mozga

Napad se dogodio početkom ožujka


Tinejdžerica Sofija iz Ukrajine oporavlja se nakon što joj je geler probio lubanju i zaustavio joj se usred mozga tijekom ruskog napada, piše Sky News, prenosi Index.

Da je geler otišao samo centimetar gore, dolje ili u stranu, udario bi u vitalni dio njezinog mozga i mogla je umrijeti. Pravo je čudo da je još uvijek živa, zaključili su liječnici. Sofija se trenutno oporavlja u dječjoj bolnici u Kijevu. 

'Stajala sam pored majke i čula eksploziju. Potrčala sam svega tri koraka, a onda sam čula još jednu eksploziju i izgubila svijest', rekla je 13-godišnja Sofija. Napad se dogodio početkom ožujka.

Sofija je s majkom Ljudmilom u trenutku napada stajala vani. Područje odakle dolaze još uvijek su pod prijetnjom ruskih snaga.

'Probudila sam se kada su me roditelji odveli u podrum naše kuće. Mama me držala za noge, a otac za ruke. I onda sam se ponovno onesvijestila', prepričava Sofija. Njezina majka je lakše ranjena. Ima posjekotine pored lijevog oka koje je krvarilo. 

Majka isprva nije shvatila da njezina kći treba hitnu liječničku pomoć jer je mislila da je dobila potres mozga. Tek u bolnici je shvatila da Sofija ima komad metala u glavi. Iz bolnice u Mikolajivu prebacili su je i Kijev, jer tamo nisu imali specijaliziranu opremu da joj uklone metal koji se zaustavio usred mozga. Jedino mjesto gdje se Sofija može liječiti je Kijev.

Nakon gotovo tri tjedna čekanja Ljudmila je uspjela svoju kćer prebaciti u Kijev. Liječnici su joj odmah napravili CT kako bi shvatili o čemu točno se radi. Pavlo Plavski, vrhunski dječji neurokirurg, rekao je da je pravo čudo što je Sofija preživjela.

'Imala je znakove upale, koja može uzrokovati krvarenje, pa smo odlučili ukloniti geler', rekao je liječnik. Odmah idućeg dana Sofija je operirana. 

'Rečeno mi je da je ova operacija zaista ozbiljna i teška. Ali sada vjerujem da Ukrajina ima najbolje liječnike na svijetu. Vjerujem da ruke liječnika kontrolira Bog. To je čudo', rekla je majka. 

Operacija je trajala sat i pol. Liječnik je izrezao gornji dio lubanje te instrumentima izvadio geler, a potom vratio nazad dio lubanje. Sofija se sada osjeća bolje i oporavlja se u bolničkom podrumu, kako bi bila sigurna od prijetnji zračnih napada. Drugi pacijenti tijekom dana budu na gornjim katovima bolnice, a spavaju također u podrumu.

Vaša reakcija na temu