Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Trump službeno optužen za poticanje na pobunu

Trump službeno optužen za poticanje na pobunu

Prvi put u svojoj 232 godine dugoj povijesti Senat vodi proces protiv bivšeg predsjednika

Devet demokratskih zastupnika, tzv. upravitelja opoziva koji imaju ulogu tužitelja u procesu koji će se pred Senatom voditi protiv Donalda Trumpa, službeno je Gornjem domu Kongresa dostavilo jedinu točku optužnice protiv bivšeg predsjednika.

Zastupnički dom Trumpa optužuje za poticanje pobune protiv države u napadu njegovih pristaša na Kongres 6. siječnja. 

Proces, koji će početi za dva tjedna, vodit će se u Senatu, a ulogu porotnika ima stotinu senatora, koji će danas prisegnuti. 

Očekuje se da suđenje vodi demokratski senator Patrick Leahay, a ne predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, jer Donald Trump više ne obnaša predsjedničku dužnost. 

Prvi put u svojoj 232 godine dugoj povijesti Senat vodi proces protiv bivšeg predsjednika, a čelnici demokrata i republikanaca na Capitol Hillu još dogovaraju detalje procedure. 

Oba politička tabora slažu se u jednom, žele da proces bude kraći od tri tjedna, koliko je trajao postupak protiv predsjednika Trumpa pred Senatom 2020. 

Za proglašenje 45. predsjednika SAD-a krivim te njegovu smjenu i nakon odlaska iz Bijele kuće potrebna je dvotrećinska većina glasova u Senatu. Demokratima bi se trebalo pridružiti 17 republikanskih senatora, što je teško ostvariv politički scenarij u Washingtonu, javlja HRT

Vaša reakcija na temu