Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot (Youtube) TUŽAN KRAJ PRAVNE BITKE Doktori isključili dječaka s s aparata

TUŽAN KRAJ PRAVNE BITKE Doktori isključili dječaka s s aparata

Obitelj se borila do samog kraja

Obitelj 12-godišnjeg dječaka Archieja Battersbeeja, koji je u komi od travnja, nije se uspjela izboriti da sina iz bolnice premjeste u hospicij, prenosi Jutarnji.

Svoje posljednje dane proveo je tako u Royal London Hospital u Whitechapelu u istočnom Londonu gdje je i preminuo nakon što su ga skinuli s aparata, kako je u subotu potvrdila njegova majka.

'Borili smo se do samoga kraja. Jako sam ponosna što sam mu majka', rekla je novinarima okupljenima pred bolnicom i dodala da je preminuo u 12.15 po londonskom vremenu.

'Dopustiti da se jedno dijete tako udavi... Nikada nijedna obitelj ne bi smjela proći kroz takvo nešto. To je barbarizam', izjavila je Ellie Carter, koja je u ime obitelji dodatno razgovarala s novinarima.

Presudu o okončanju Archiejeva života je donio britanski Visoki sud pa je obitelj zatražila intervenciju Europskog suda za ljudska prava. Tamo su im pak odbili zahtjev s obrazloženjem da to ne spada u njihov djelokrug. Ovo je bio posljednji korak u pravnoj bici kojim su Archiejevi roditelji pokušali održati sina živim što dulje nakon što je više sudaca iznijelo mišljenje da se potpora za održavanje na životu treba prekinuti, odnosno da bi im sina trebali isključiti s aparata.

'Svi pravni putevi su iscrpljeni. Obitelj je shrvana i provodi dragocjeno vrijeme s Archiejem', rekao je ranije glasnogovornik kršćanske udruge koja podržava Archiejevu obitelj.

Prije četiri mjeseca, 7. travnja, Archieja je bez svijesti pronašla njegova majka Hollie Dance u njihovu domu u Essexu. Hollie pretpostavlja da je njezin sin sudjelovao u nekom od internetskih izazova poput 'blackout' ili 'hold your breath'.

'Koristite Archieja kao upozorenje, posjednite i razgovarajte s djecom o internetskim izazovima. Kad počnete istraživati o njima, shvatite koliko su zastrašujući. Da sam ranije znala za te izazove i razgovarala s njim, sada ne bismo bili ovdje', rekla je.

Dječak je pretrpio katastrofalne ozljede mozga i liječnici smatraju da je vrlo vjerojatno da je moždano deblo mrtvo. Archieja su odmah stavili na potporu za održavanje života, koja uključuje mehaničku ventilaciju i tretman medikamentima.

Presudu je u petak na Visokom sudu donijela sutkinja Theis nakon što je zaključila da nije u Archiejevom interesu da bude premješten u hospicij.

'U središtu svih zaključaka koje donese ovaj sud mora ostati Archiejev najbolji interes. Kada se uzmu u obzir želje obitelji, zašto oni imaju te želje, objekti u hospiciju, što bi Archie vjerojatno želio, rizici uključeni u premještaj i sve veća krhkost njegovog zdravstvenog stanja, smatram da bi trebao ostati u bolnici kad se prekine liječenje', obrazložila je Theis.

Istaknula je bezuvjetnu ljubav i predanost obitelji za koje je rekla da su zlatna nit koja se provlači kroz ovaj slučaj.

'Nadam se da se sada Archieju može pružiti prilika da umre u mirnim okolnostima, s obitelji koja mu je značila koliko i on njima očito znači', dodala je.

'Vlasti su uskratile sve naše želje kao obitelji. Slomljeni smo, ali idemo dalje, jer volimo Archieja i odbijamo odustati od njega', odgovorila je na odluku Visokog suda.

Bolnica nije potvrdila kada će liječenje biti prekinuto, ali kršćanska udruga kazala je da je obitelji rečeno da će se to dogoditi u subotu, što se u konačnici i obistinilo.

O Archiejevom stanju vodila se pravna bitka na britanskom Visokom sudu još od svibnja. Sutkinja Arbuthnot 13. svibnja presudila je u korist zahtjeva britanskog Nacionalnog zdravstvenog sustava da se provede testiranje moždanog debla. Archie nije bio responzivan niti na predtest pa su se održala saslušanja o tome treba li ga se podvrgnuti na daljnja MRI snimanja. Roditelji na to nisu pristali zbog opasnosti koju nosi bilo kakvo premještanje dječaka. Usprkos tome, sud je MRI snimanja odobrio, a ona su obavljena 31. svibnja.

Početkom lipnja na završnom ročištu predstavljali su se dokazi o tome treba li nastaviti terapiju za održavanje života. Na temelju rezultata MRI skeniranja, sudac je odlučio da je Archie 'mrtav' te da bi se liječenje moglo zaustaviti.

Obitelj se potom obratila Žalbenom sudu i tražila da preispita slučaj. Nakon novog ročišta, sudac Hayden odlučio je da je liječenje uzaludno te da se treba prekinuti. Odluku su podržala tri suca Visokog suda. Krajem srpnja Vrhovni sud također je podržao ovu odluku.

Sljedeći korak u obitelji Battersbee bilo je obraćanje Ujedinjenim narodima. Na temelju zahtjeva, 30. srpnja UN je od vlade Ujedinjenog Kraljevstva tražio odgodu povlačenja liječenja dok oni ne razmotre slučaj.

U utorak ovog tjedna Vrhovni sud odbio je zahtjev obitelji za dopuštenje da se žali na presudu Žalbenog suda.

Sljedeći dan Europski sud za ljudska prava odbio je njihov zahtjev da se odgodi ukidanje sredstava za održavanje Archieja na životu.

U četvrtak su podnijeli pravni zahtjev za premještanje sina u hospicij do kraja njegova života. Na temelju mišljenja liječnika da je dječak previše nestabilan da bi ga se premjestilo kolima hitne pomoći jer bi to ubrzalo pogoršanje, Visoki sud presudio je da bi Archie trebao ostati u bolnici Royal London Hospital.

Vaša reakcija na temu