Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash U paklu rata dosad poginulo 79 djece
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

U paklu rata dosad poginulo 79 djece

Svaki dan Rusi unište 17 obrazovnih institucija u Ukrajini

Od početka ruskog napada na Ukrajinu, 24. veljače, ubijeno je 79 djece, a gotovo 100 ih je ozlijeđeno, objavio je u subotu ukrajinski ured glavnog tužitelja dodajući kako crna brojka nije konačna jer nemaju mogućnost pregleda mjesta napada na kojima su ruske oružane snage.

Najviše žrtava dosad je bilo u Kijevu, Harkivu, Donjecku, Sumi, Hersonu i Žitomiru... Ured glavnog ukrajinskog tužitelja navodi i da je u ruskim napadima do sada oštećeno više od 280 obrazovnih ustanova, od čega ih je devet uništeno. U regiji Donjeck oštećeno je 110 obrazovnih ustanova, u regiji Sumi 28, u Kijevu 17. Oštećeno je i više od 10 dječjih zdravstvenih ustanova.

Podsjetimo, u ruskom zračnom napadu na bolnicu u južnom gradu Mariupolju uništeno je rodilište i dječji odjel. U napadu je ozlijeđeno najmanje 17 ljudi. Prizori ozlijeđenih trudnica i uništenog rodilišta potresli su građane diljem svijeta. Rusi su imali opravdanje.

Nekoliko sati prije bombardiranja rodilišta i dječje bolnice glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova optužila je Ukrajinu da su u krugu bolnice borbeni položaji.

Prema do sada prikupljenim podacima s ratišta, ruski okupatori tijekom svakog dana rata unište 17 obrazovnih ustanova. Rezultat toga je da se oko sedam milijuna djece ne može obrazovati. Od početka ruskog napada iz Ukrajine je, prema podacima agencije UN-a, pobjeglo više od 2,5 milijuna ljudi.

Procjenjuje se da su trećina izbjeglica djeca. Očevi većine njih ostali su u Ukrajini boriti se protiv ruske vojske te su mališani u susjedne zemlje pobjegli s majkama, koje su sa sobom vukle kofer ili dva s najvažnijim stvarima dok su mališani u rukama držali najdražeg plišanca ili igračku ne razumijevajući zašto su iznenada morali ostaviti svoje domove i napustiti školske prijatelje, prenose 24 sata

Vaša reakcija na temu