Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay U PROBLEMIMA ZBOG GOLOTINJE Bečkom muzeju blokirani računi na društvenim mrežama pa su napravili - OnlyFans

U PROBLEMIMA ZBOG GOLOTINJE Bečkom muzeju blokirani računi na društvenim mrežama pa su napravili - OnlyFans

Unatoč algoritmima, umjetnost uvijek nađe način

Algoritmi društvenih mreža, posebice TikToka i Instagrama, detektiraju nepoćudan sadržaj poput golih bradavica, a korisnike koji takav sadržaj objavljuju kažnjavaju uklanjanjem sadržaja, smanjenjem dosega, pa čak i blokadom korisničkih računa. U sličnim se problemima našao i bečki muzej. 

Naime, Albertina muzej iz Beča, u kojem se inače mogu pronaći izložbe slika iz habsburškog vremena, opusi suvremenih fotografa i postavi suvremenih umjetnika, nalazi se u problemima zbog zabrane objavljivanja slika koje prikazuju bilo kakvu golotinju. 

Zbog fotografija japanskog umjetnika Nobuyoshija Arakija, koje su prikazivale ženske grudi, još je u srpnju blokiran korisnički račun muzeja na Instagramu, piše The Guardian, prenosi Studentski.hr.

Sličan incident dogodio se 2019. kada je Instagramov algoritam zaključio da je slika Petera Paula Rubensa prekršila standarde zajednice. 

Ni kipić Venere iz Willendorfa nije pobjegao strogom oku algoritma društvenih mreža: 2018. godine Facebookov ju je algoritam proglasio pornografskim sadržajem i uklonio s platforme. 

No Bečka turistička zajednica odlučila je tome stati na kraj. Na svom OnlyFans profilu objavljuju eksplicitna umjetnička djela s ciljem promocije umjetnosti.

- Naravno da možemo raditi marketinške kampanje i bez cenzuriranih umjetničkih djela, ali upravo su ta djela, poput Schieleova autoportreta iz 1910., ključna za razumijevanje bečke umjetnosti. Ako se takva djela ne mogu koristiti na velikim komunikacijskim platformama kao što su društvene mreže, kako da onda ne budemo frustrirani? Zato smo i napravili OnlyFans - da možemo pokazati te umjetnine - rekla je Helena Hartlauer, glasnogovornica Turističke zajednice grada Beča. 

Unatoč algoritmima, umjetnost uvijek nađe način.

Vaša reakcija na temu