Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/N1 U UKRAJINI IMA JOŠ HRVATA 'Pozivamo ih da krenu na put'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

U UKRAJINI IMA JOŠ HRVATA 'Pozivamo ih da krenu na put'

'Većina nije htjela otići', tvrdi veleposlanica Djamić

U Lavovu je ostalo svega šest veleposlanstava zemalja EU, među njima i Veleposlanstvo RH. Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić i dalje je u Ukrajini u Lavovu te je za RTL Danas potvrdila da u toj zemlji ima još Hrvatska koji je nisu napustili. 

Žestoke borbe na sjeveroistoku zemlje traju danima, najteže je u Mariupolju, Kijev se bombardira. Ima li tu još i mogu li se izvući iz zemlje?

'Ima ih nekoliko i ne radi se samo o Hrvatima nego i članovima njihovih obitelji. 

Sa stožerom, koji radi vrlo efikasno pri Ministarstvu vanjskih poslova, svaki dan sam u kontaktu sa svima njima, pratimo svaki njihov korak, pozivamo ih da krenu na put i na neki način ih pratimo.'

Komunikacije su otežane, negdje nema struje, ni signala za mobitel, jeste li u kontaktu s nekima od bivših suradnika, kolegama i prijateljima u Kijevu?

'Svakako se čujem, Na one u Kijevu svakako se čujemo, tamo je ostala moja tajnica i svakodnevno smo u kontaktu. Ja od nje vijesti dobivam iz prve ruke i pratimo redovite vijesti koje govore da je napad na Kijev počeo.'

Zašto su građani Hrvatske tako dugo ostali na tom području?

'Većina njih nije htjela otići, govorili su da je kod njih mirno pa nisu išli, vjerujem da su bili vezani poslovima koji rade, vlastitim vezama i to ih je sprečavalo. Mi smo u tri navrata oglašavali da se odlazi iz Ukrajine. Razumijemo da svatko ima svoje razloge i činjenica da nisu još otišli nas ne sprečava da se s jednakim žarom borimo za njih.' 

Prije tjedan dana iz Lalova otišlo je britansko veleposlanstvo koje je Kijev napustilo mjesec dana prije napada. To je bilo signal i drugim veleposlanstvima da odu. Razmišljate li i vi o odlasku u Poljsku ili sigurnije područje Ukrajine, bliže granici s Mađarskom?

'Svaki veleposlanik u kontaktu je sa svojim glavnim gradom i zemljom te odluku donese zajedno. I ja sam u kontaktu s premijerom i ministrom vanjskih poslova i sagledavamo situaciju s više aspekata. Koji će biti sljedeći korak, nažalost, to sad ne mogu reći. Ali razmišljamo i o tome, ako Lavov ne bi bio siguran da se pomaknemo bliže Hrvatskoj.'

Vaše osobno razmišljanje - ostanak u Ukrajini ili odlazak?

'Ako se mene - pita ostanak u Ukrajini. A do kada, to će ovisiti o sigurnosnoj situaciji.' 

RTL-ova reporterka Nikolina Radić izvijestila je kako se u gradu, prije desetak dana kada su RTL-ovi reporteri stigli, za 100 eura moglo dobiti 4000 ukrajinskih grivnji, sada samo 3400. 

'Police trgovina sve su praznije, nestašica je brzina, na benzinskim postajama može se uliti svega 20 litara benzina. Stanovnici Lavova barem su dobili vrijeme za pripremu, za razliku od drugih gradova, a oni i dalje održavaju iluziju nekako normalnog života, pa dok traje', priopćila je.

Tijekom deset dana, koliko su u Lavovu, dijele sudbinu grada, noći su ponekad umorne i neprospavane zbog bježanja u skloništa. 

Vaša reakcija na temu