Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Twitter UDARAC OD KOJEG SE RUSI NEĆE LAKO OPORAVITI Krstarica Moskva najveći je ratni brod potopljen u sukobu nakon Drugog svjetskog rata
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

UDARAC OD KOJEG SE RUSI NEĆE LAKO OPORAVITI Krstarica Moskva najveći je ratni brod potopljen u sukobu nakon Drugog svjetskog rata

Veliki uspjeh Ukrajinaca

Potapanje ruske raketne krstarice Moskva, zapovjednog broda Crnomorske flote, veliki je uspjeh Ukrajinaca koji tvrde da su je pogodili s dvije protubrodske rakete Neptun na udaljenosti od oko 60-ak milja od kopna. 

Premda se i Rusi i dalje drže priče o požaru koji je detonirao municiju i ne spominju ukrajinske rakete, nema nikakve sumnje da im je potapanjem ponosa flote zadan veliki udarac. 

Tim više, jer je Moskva trebala osigurati pomorskim snagama zaštitu iz zraka. Nije, međutim, uspjela zaštiti ni sebe. Nije registrirano da su aktivirani obrambeni sustavi, niti da su Rusi pokušali 'skinuti' Neptune neposredno prije udara. Ukrajinci su se pohvalili da su radarske sustave omeli pomoću turskog drona Barjaktar. 

U svakom slučaju, Moskva je najveći ratni brod izgubljen u ratnom sukobu nakon Drugog svjetskog rata. Do sada je rekord držao General Belgrano, argentinska krstarica, bivši američki Phoenix, koju su kraj Falklanda na dno poslala torpeda ispaljena s britanske podmornice Conqueror 1982. godine. 

Posljednji zapovjedni brod flote, bojni brod Knjaz Suvorov, Rusi su izgubili 1905. godine u bitci s japanskom flotom admirala Togoa u bitci kod Cušime. Po tonaži najveći je gubitak bio potonuće bojnog broda Marat u luci Kronštat 1941. Presudile su mu njemačke Štuke tijekom napada na šire područje Lenjingrada. 

Ako se potvrdi ukrajinska verzija o potapanju Moskve, ruska krstarica ponijet će još jedan neslavan rekord. Bit će najveći ratni brod uništen raketama.

Vaša reakcija na temu