Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ukrajina: Rusi su ukrali radioaktivne tvari iz Černobila
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ukrajina: Rusi su ukrali radioaktivne tvari iz Černobila

Ranije ovog tjedna Gulaščenko je rekao da su se izložili 'šokantnoj' količini nuklearnog zračenja

Ukrajina tvrdi da su ruske snage koje su okupirale bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu ukrale radioaktivne tvari iz istraživačkih laboratorija koje bi ih mogle ubiti, javlja BBC u nedjelju.

Ukrajinska državna agencija za upravljanje zonom isključenja objavila je, naime, na Facebooku da su ruski vojnici ušli u skladišni prostor istraživačke baze Ecocentre. Ondje su, stoji u objavi, ukrali 133 visoko radioaktivne tvari.

- Čak i mali dio ove aktivnosti je smrtonosan ako se postupa neprofesionalno - priopćili su iz agencije.

Dodali su da je lokacija ukradenih tvari trenutno nepoznata, prenosi HRT.

BBC nije mogao neovisno potvrditi te informacije.

Ranije ovog tjedna ukrajinski ministar energetike German Gulaščenko rekao je da su se ruski vojnici izložili 'šokantnoj' količini nuklearnog zračenja te da bi neki od njih mogli imati manje od godinu dana života.

- Kopali su zemlju kontaminiranu radijacijom, skupljali radioaktivni pijesak u vreće za utvrđivanje, udisali ovu prašinu - napisao je Gulaščenko na Facebooku u petak nakon posjete zoni isključenja

Vaša reakcija na temu