Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com UKRAJINA Farmeri 'počastili' Ruse otrovanim trešnjama, vojnici se masovno razbolili
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

UKRAJINA Farmeri 'počastili' Ruse otrovanim trešnjama, vojnici se masovno razbolili

Protive se prisilnoj rusifikaciji

Ruske vlasti dale su sve od sebe da pooštre svoj nadzor nad gradovima koje su zauzele njihove trupe na istoku Ukrajine, ali obični građani uzvraćaju - podmetanjima požara i otrovanim voćem, prenosi The Daily Beast.

Posljednje iznenađenje za ruske vojnike došlo je u Melitopolju, gdje je gradonačelnik Ivan Fjodorov rekao da su lokalni farmeri izazvali 'masovnu bolest' među Rusima trovanjem trešanja.

'Naši farmeri pripremili su još jedan dar za Ruse – nedavno tretirane slatke trešnje, koje su izazvale masovna oboljenja onih koji su ih ukrali od farmera. To je najnovija vrsta partizanskog otpora na području Melitopolja', rekao je Fjodorov lokalnim novinarima u četvrtak.

Rekao je da je proukrajinski osjećaj i dalje jak u gradu, unatoč tome što se ruske vlasti prikazuju kao spasitelji koji su 'spasili' stanovnike Ukrajine.

'Stanovnici Melitopolja u potpunosti su ignorirali proslavu Dana Rusije. Cijela zemlja je vidjela – prošle nedjelje samo 15 ljudi od 70.000 stanovnika koji su ostali u privremeno okupiranom gradu stajalo je u redu za ruske putovnice', rekao je.

Čini se da su čak i ruske trupe u regiji Kherson itekako svjesne ukrajinskog otpora, prema audiozapisu koji je u četvrtak objavila ukrajinska služba sigurnosti.

U gotovo dvominutnoj snimci onoga što ukrajinski obavještajci opisuju kao presretnuti poziv između Putinovih vojnika, muškarac identificiran kao vojnik govori svojim prijateljima da momci na prvoj crti bojišnice 'lude'.

'Gdje se nalaze… nitko nije siguran za mještane: tko su, što rade. Možda se noću za*ebavaju s nama, a danju su mirni ljudi. Nikome se ne može vjerovati. Starica koja hoda okolo s pitama mogla bi biti je*eni pukovnik koji noću djeluje kao topnički promatrač', samo je dio razgovora.

Ruske vlasti počele su otvarati centre za obradu putovnica na okupiranim teritorijima, a u Khersonu su stanovnici ovog tjedna obaviješteni da će sve bebe rođene nakon 24. veljače automatski dobiti ruske putovnice, izvijestila je ruska novinska agencija RIA-Novosti.

No, stanovnici Ukrajine ne dopuštaju im lako provođenje prisilne 'rusifikacije'. Novo izvješće Instituta za proučavanje rata ovog tjedna navodi niz nedavnih napada ukrajinskih partizana u gerilskom stilu u gradovima uključujući Berdjansk i Mariupol.

'Ruske vlasti i dalje se suočavaju s poteškoćama u provedbi svojih okupacijskih planova zbog proukrajinskog pritiska u okupiranim područjima', navodi se u izvješću, opisujući nastavnike koji 'odbijaju predavati po ruskim nastavnim planovima i programima' u Berdjansku i 'neidentificirane ukrajinske partizane' koji ciljaju na djelatnike ruskog ministarstva u Mariupolju.

Petro Andriushchenko, pomoćnik gradonačelnika Mariupolja, opisao je posljednji incident u objavi na Telegramu u srijedu.

Rekao je da su se 9. srpnja 'iznenada' zapalila dva traktora i tri velike kamionske prikolice parkirane ispred sjedišta ruskog Ministarstva za izvanredne situacije zbog podmetnutog požara.

Dva dana kasnije, rekao je, uoči gradske proslave 'Dana Rusije', djelatnik istog ministarstva dobio je nož u leđa dok je stajao u gomili.

'Ispostavilo se da je ozljeda smrtonosna', rekao je. 

'Tebi govorimo, ološu. Počnite gledati iza sebe. Odmazda je već blizu', dodao je na kraju.

Vaša reakcija na temu