Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mediamodifier from Pixabay Ukrajina i Rusija potpisale vrlo važan sporazum
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ukrajina i Rusija potpisale vrlo važan sporazum

Omogućava se nastavak izvoza žitarica

U Istanbulu je potpisan sporazum koji Ukrajini omogućuje nastavak izvoza žitarica, što će imati značajan učinak za cijeli svijet.

Sporazum koji su predstavnici upravo potpisali u Istanbulu znači da Rusija pristaje na uspostavu sigurnih ruta i primirja na područjima provoza kako bi se iz blokiranih luka na Crnom moru omogućio izvoz žitarica, javlja BBC.

Turska će pregledavati brodove kako bi se uvjerila da ne prevoze oružje. Ovo se smatra važnom diplomatskom pobjedom u ratu koji sada ulazi u šesti mjesec.

'Danas se pojavilo svjetlo nade na Crnom moru. Svjetlo olakšanja svijetu, koji ga treba više nego ikad. Nema sumnje, ovo je sporazum za cijeli svijet. Donijet će olakšanje zemljama u razvoju, zemljama na rubu bankrota, baš kao i ranjivijim ljudima koji žive na rubu gladi', rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres ističući da će ovo stabilizirati globalne cijene hrane.

Ukrajina je pak ranije danas istaknula da dugo očekivani sporazum o deblokadi izvoza žitarica potpisuje s Ujedinjenim narodima i Turskom, a ne s Rusijom.

'Ukrajina ne potpisuje nikakav dokument s Rusijom. Potpisujemo sporazum s Turskom i UN-om i sve obveze preuzimamo prema njima. Rusija potpisuje zrcalni sporazum s Turskom i UN-om', objasnio je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

Pritom je upozorio da će se na 'svaku provokaciju' ruske strane nakon potpisivanja sporazuma 'odmah vojno odgovoriti'.

Više od 20 milijuna tona žitarica zarobljeno je na jugu Ukrajine otkad je Rusija poslala desetke tisuća vojnika u zemlju 24. veljače. To je značilo de facto blokadu Crnog mora zbog čega je ukrajinski izvoz pao na šestinu svoje prijeratne razine, prenosi N1.

Vaša reakcija na temu